U korist privatne firme dekan guši najprestižniji smer na FTN?

Grupa od 40-ak profesora i asistenata sa FTN-a uputila je otvoreno pismo navodeći da dekan Rade Doroslovački želi da ugasi najpopularniji smer na ovom fakultetu.

Radi se o smeru "Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije" gde se na jedno mesto prijavljuje više od sedam srednjoškolaca sa najvišim ocenama.

U pismu se tvrdi da je napad na najpopularniji studijski program u interesu jedino studijskog programa "Primenjeno softversko inženjerstvo", koji je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik DMS NS iz Novog Sada, a čiji je direktor Dragan Popović, inače redovni profesor na Katedri za elektroenergetiku. Profesori su besni na dekana i kažu da je on čitav scenario gašenja najuspešnijih studijskih programa na tom fakultetu osmislio tako što je 1. septembra zatražio odlazak u penziju profesorke Zore Konjović koja rukovodi studijskim programom Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije.

- Dekan je profesoricu Konjović pokušao da uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju s početkom školske godine, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene "dokaze". Prikupljanje tih navodnih dokaza je izvršio sam dekan, na način suprotan svim moralnim principima. Takođe, Doroslovački nije uvažio mišljenje Departmana, a pojedinim profesorima je poručio da je "pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre" - poručuju potpisnici pisma.

Ovim povodom na FTN danas nije bilo komentara, dok s druge strane Branko Perišić sa pomenute katedre za 021 ističe da je inicijativa nastala jer postoji nelojalan pritisak koji se vrši nad zajednicom.

- Smatramo da je potrebno očuvati studijske programe koji su izuzetno atraktivni, ne umanjujući važnost durgih smerova. Mora da se dozvoli normalna i zdrava konkurencija koja neće raditi supresiju nad drugima. Postoji određen stepen favorizacije, ali on nije toliko bitan koliko omogućiti ljudima koji su poznati kao odlični profesori u svojoj zajednici da rade bez pritisaka i pretnji. Prekršeno je nešto što je struka, i to samo voljom pojedinca koji ima pravo da reaguje, ali u ovom slučaju se to ne radi na pravi način i nije u redu. Mi nismo protiv kompanije DMS koja je ovde zaista jaka, ali treba dozvoliti da nam se kadar ne školuje samo za jednu firmu. Sadašnji kompletan informatički kadar u toj kompaniji potiče sa naše katedre i ne treba je gasiti kada se ugleda mogućnost za ispunjenjem nekih privatnih interesa. Mi reagujemo iz moralnih principa i ne želimo da dozvolimo da pojedinac svojom voljom dovede do nečega što će imati velike posledice po fakultet i studente. Izgoriše se, pritom, stav struke - objašnjava Perišić.

On dodaje da je iznenađen da se protiv nekog ko je kreirao studijski program i od početka katedre radio na njoj upiru takve stvari.

- Profesorki Konjović se sada nalazi razlog da ode u penziju, pred početak nastave, jer neko smatra da ne treba da radi. Dokazi o kojima se radi su verovatno osporavanje izbora prof. Konjović, koji je bio pre 13 godina. Sad pokušavaju da opravdaju nepotpisivanje ugovora sa njom zbog nekog postupka koji je pre 13 godina krivo protumačen. Za ovo ne da postoji ni pravni postupak, a i sama profesorica je tražila da se sve obelodani. Većina nas zaposlenih ovde oseća presiju, ali reakcija izostaje. Na nivou svih naših organa i tela je data podrška profesorki i to ne može da se ospori. Problem je u našim procedurama, jer je dekanu data mogućnost da reaguje po želji bez obzira na naša mišljenja, koja su ujedinjena - kaže za 021 jedan od potpisnika peticije.

Na tri studijska programa iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisano je 360 studenata. Studenti koji diplomiraju na tom Departmanu se, po pravilu, zapošljavaju i pre završetka studija i ocenjeni su od poslodavaca kao najkvalitetniji IT kadar.

Jedan student sa ovih smerova, već u trećoj godini dobija posao u novosadskim IT kompanijama, a plata mu može ići i do 1.500 evra. S druge strane, te kompanije takvog radnika mogu da "prodaju" na stranom tržištu za daleko veće novce, veće i do 7 puta.

Glavni rasadnik IT stručnjaka, raspoređenih u stotinak kompanija koje ostvaruju godišnji obrt od najmanje sto miliona evra je upravo novosadski Fakultet tehničkih nauka. Nastaviće se...

  • Psihomodo...

    30.09.2015 14:31
    Politika - Originalni komentari
    @Anonymus: link https://goo.gl/6wiXPz ne radi, molim za ponovni upload.
  • tugomirka

    29.09.2015 14:42
    saberite se pobogu
    poštovana akademska elito,
    pokušajte svoju sujetu da ostavite po strani bar
    sad kad ste pred penzijom. Fakulteti nisu (mada liče)
    ni Veliki brat ni Farma ni ....prema tome ne priliči
    Vam da se tako ponašate. Svoje prljave poslove ponesite sa sobom, a ove mlade ne trujte i ne hranite ih svojom zlobom. Svi Vi koji ste na fakultetu samo zbog obrazovanja studenata i to Vam je jedino bitno
    dignite glas i ućutkajte ovo ludilo.
  • Insajder

    29.09.2015 12:30
    FTN - gde je finansijska policija?
    Ljudi, nemate pojma koliko bi bilo posla za finansijsku policiju kada bi "pročešljala" papire na FTN-u, pogotovo na Elektrotehničkom odseku. Pogledajte samo ove veze:

    1) prof. Popović i prof. Strezoski, osnivači DMS-a, zaposleni u DMS-u, redovni profesori na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije;

    2) prof. Šenk, predsednik nadzornog odbora DMS-a, osnivač firme Zesium Mobile, zaposlen u Zesium Mobile, profesor na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije;

    3) prof. Teslić i prof. Kovačević, osnivači firme RT-RK, zaposleni u RT-RK, profesori na Departmanu za računarstvo i automatiku.

    Primera ima još mali milion - bračni par Crnojević i Biosense centar, prof. Stojanović i njegovo angažovanje (preko politike) u vladi Vojvodine, itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti