Počela nastava u prvom dvojezičnom odeljenju

U novosadskoj Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u sredu je počela nastava u prvom dvojezičnom odeljenju u Vojvodini, u kojem će učenici, osim na srpskom, časove imati i na francuskom jeziku.  
U novosadskoj Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u sredu je počela nastava u prvom dvojezičnom odeljenju u Vojvodini, u kojem će učenici, osim na srpskom, časove imati i na francuskom jeziku.

Reč je o časovima matematike, fizike, biologije i hemije, odnosno o polovini ukupnog broja časova ovog prirodno-matematičkog odeljenja, kaže direktor gimnazije, Radivoje Stojković. "Ovu generaciju đaka već u oktobru čeka odlazak u Francusku, u regiju Pikardije, poseta Parizu, boravak u porodicama francuskih gimnazijalaca. Pored profesora gimnazije, s njima će raditi i lektor iz Francuske", kaže Stojković.

Profesori ove gimnazije, koji će predavati na francuskom jeziku, za to su se pripremali poslednje tri godine, uz pomoć francuske ambasade i Francuskog kulturnog centra. Direktor gimnazije kaže da je 15 učenika ovog odeljenja u školu došlo sa znanjem francuskog jezika na nivou A2, te da je cilj da do kraja školovanja dostignu nivo B2 ili C1: "Naša je želja da postignu nivo C1 i da budu potpuno samostalni što se tiče francuskog jezika kada maturiraju. Ta matura će biti priznata i od strane Francuske".

Za upis u odeljenje na srpskom i francuskom jeziku, svršeni osnovci, osim kvalifikacionog ispita, polažu i ispit iz jezika, koje pripremaju Ministarstvo prosvete i Francuski kulturni centar. Inače, u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" plarnirali su i upis odeljenja na ruskom i srpskom jeziku, ali ove godine nije bilo dovoljno zainteresovanih učenika. (D.S.)

  • somka

    02.09.2010 11:39
    Bravo, bravo, bravo!
  • 02.09.2010 08:44
    @VJ
    Ako si zaista ovo ozbiljno pitao onda nisi normalan

    Svaka cast direktoru!!!!
  • VJ

    01.09.2010 20:44
    Каква глупост. Ајд да је на енглеском или немачком, па да разумем. Али коме треба француски??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti