Koliko košta lažni brak za papire u zemljama EU?

Lični oglasi u kojima državljani Srbije traže fiktivne bračne partnere kako bi na taj način dobili državljanstvo EU sve su češća pojava na internetu.

Lični oglasi u kojima državljani Srbije traže fiktivne bračne partnere kako bi na taj način dobili državljanstvo EU sve su češća pojava na internetu.

"Čovek i žena sa mađarskim državljanstvom nude brak u zamenu za novčanu nadoknadu". "Potrebna žena iz Švajcarske, za fiktivni brak. Svaki dogovor je moguć". "Tražim normalnu devojku iz Mađarske za brak, čisto fiktivno zbog dobijanja papira. Neka se jave samo ozbiljne i normalne. Imam završen fakultet i nikada nisam bio u sukobu sa zakonom". Ovo su samo neke od ponuda koje se mogu naći onlajn, a preko kojih državljani naše zemlje traže svoju sreću van Srbije. Među njima prednjače ponude za sklapanje fiktivnih brakova sa mađarskim državljanima.

Novosađani u većini slučajeva stupaju u kontakt sa strancima posredstvom naših državljana koji žive u Evropskoj uniji ili se povezuju putem internet portala za upoznavanje. Prema rečima Marije K. koja u živi u Nemačkoj, poslednjih godina joj se sve više ljudi obraća za pomoć kako bi se dočepali papira iz EU.

- Nekoliko prijatelja me je zamolilo da im pomognem da dođu u Nemačku, jer nakon završenog fakulteta godinama ne mogu da se zaposle u Novom Sadu. Imam prijatelje i u drugim državama koji su se iz Jugoslavije odselili početkom devedesetih godina i kažu da je kod njih ista situacija. Niko nije gadljiv na novac. Iz tog razloga inostrani državljani pristaju na sklapanje fiktivnih brakova za određenu nadoknadu. Toga je uvek bilo ali u poslednjih pet godina je u porastu – objašnjava ona.

Među onima koji su se na ovaj potez odlučili je i Beograđnin Vladimir S. koji je "sreću" pronašao u braku sa Hrvaticom. - Upoznao sam je preko interneta i vrlo lako smo se dogovorili. Posle nekoliko meseci održavanja fiktivne veze preko interneta, venčali smo se u Hrvatskoj. Sad sam prijavljen u njenom stanu iako i dalje živim u Beogradu, a nadam se da ću uskoro imati u rukama pasoš EU - priča Vladimir za "24 sata".

Brak u Mađarskoj košta 3.000 evra, u Austriji 5.000, a u Kanadi, Engleskoj i Nemačkoj 6.000 evra. Do skoro je brak u Nemačkoj koštao 5.000, ali je zbog povećanog interesovanja ta cena povećana.

Advokat Dragoljub Martinović napominje da veliki problem nastane jer supružnici ne potpisuju vanbračne ugovore posredstvom kojih bi se znalo šta kome pripada nakon razvoda. Istovremeno, često se dogodi da se nakon fiktivnog braka supružnici ne razvedu. Nakon obavljenog posla svako ode na svoju stranu, nastavljajući da se snalazi u inostranstvu i izgubi im se svaki trag. Ukoliko se supružnici ne razvedu, nemaju pravo na novi brak pred matičarem.

  • Marco

    07.02.2022 11:13
    Fiktivni Brak
    Kristina posto kazes da se u FR moze naci po toj Ceni ajde mi nadji ja sam ozbiljan covek i ozbiljno mi trebaju papiri ili bilo ko ko zna nekog a najbolje u Svajcarskoj ako neko zna
  • Zox

    23.12.2021 06:54
    Fiktivni brak
    Ozbilji papiri da kazem Fiktivni brak sa ozbiljnom osobom ne moze se naci jeftino to je zabluda danas fiktivni brak za papire gde je sve cisto ko suza se krecu od 12 000 eur. pa do 25 000 i vise nemoj da smo deca to je ozbiljna stvar. Fakticki imas slobu kretanja i poslovanja u EU sve ostalo sto mi imamo je uslovna i ogranicena sloboda kretanja.
  • Kristina

    21.11.2021 09:45
    Strasno
    Kakvi ste vi jadnici u Francuskoj papiri kostaju 4000-7000€ i možete da nadjete kada hocete osobu za brak a nasi balkanci obozavaju da lupaju cene od 15.000 - 25.000€ cim dodju do neke vize ili boravišne dozvole

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti