Obolelih sve više na spisku za zračenje, novi aparat u upotrebi na proleće

Oboleli od raka će najverovatnije do proleća moći da koriste jedan od tri nova aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine, a koji će oko 21. decembra ući u testiranje.
Oboleli od raka će najverovatnije do proleća moći da koriste jedan od tri nova aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine, a koji će oko 21. decembra ući u testiranje.

Novi aparati su, podsetimo, stigli u Kamenicu 15. avgusta, kada je počelo sređivanje prostora na Institutu za onkologiju i u objektu Kamenica 2 za njihovu namenu. Pomenuti akcelerator biće u upotrebi na Onkologiji, a preostala dva biće smeštena u Kamenici 2 i uskoro počinje i njihova instalacija.

Da je početak upotrebe ovih aparata prekopotreban pokazuje i zvanična statistika. Kako za 021 kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine, trenutno se na listi zakazivanja za zračnu terapiju nalazi 819 pacijenata, što je za oko 300 pacijenata više u odnosu na prosečan broj početkom godine. Konformalnu radioterapiju čeka 653 pacijenata, a konvencionalnu radioterapiju čeka njih 166.

"Svake sedmice na listu zakazivanja se upisuje oko 50 novih pacijenata, kojima je onkološka komisija indikovala zračnu terapiju ili kombinovanu zračnu terapiju i hemioterapiju, dok zračnu terapiju može da započne samo 30-40 pacijenata. To, nažalost, rezultuje činjenicom da lista iz meseca u mesec ne biva kraća - naprotiv", navode u Institutu za onkologiju Vojvodine za naš portal.

Dodaju da je nagli porast pacijenata na čekanju nastao zbog dugotrajnog kvara jednog od postojećih aparata, a koji je star čak 11 godina.

"Istovremeno je povećano i vreme pristupa pacijenata aparatima za zračenje sa prosečno dva do dva i po meseca u prvoj polovini na prosečno četiri meseca u drugoj polovini 2015. godine", zaključuju za naš portal u Institutu za onkologiju.

Kako kažu, trenutno se u Zdravstvenom centru Kladovo nalazi sedam naših pacijenata koji primaju konvencionalnu terapiju. Inače, slanje pacijenata na terapiju u Kladovo praksa je koja se najviše praktikovala proteklih godina kada su postojeća dva, zastarela aparata bila u kvaru.

U Institutu za 021 navode da su ovi aparati, iz 2004. i 2007. godine, trenutno funkcionalni, te da se na "starijem" zrači 96 pacijenata, a na "mlađem" 62. To znači da se dnevno ozrači do 170 pacijenata, u dve ili tri smene.

Nabavka novih aparata za zračenje tema je koju je javnost pomno mogla da prati na 021. Više o sabotiranju nabavke od strane kako sumnjivih pojedinaca, tako i državnih organa čitajte OVDE. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Goca

    16.12.2015 11:47
    Moj kum je umro (45 godina) čekajući vaš jeb..i aparat...a do proleca koliko ce ih jos... na listi čekanja je 800 pacijenata... sta reći... zato su i nabavili gama nož jer znaju šta nas čeka!!! eh moji pokusni kunići.....
  • 16.12.2015 09:34
    Sa ovakvim institutom nema nade
    Ali tačno sam znao. Prvo je bila priča kako će novi aparat krenuti krajem ove godine da se koristi, a sada već premeštaju za proleće sledeće godine. Znao sam da uopšte nema razloga za zadovoljstvo što je konačno došao aparat i potpuna je iluzija očekivati da će se na Institutu za onkologiju u skorije vreme ljudi lečiti na normalan i dostojanstven način. Taj institut treba u potpunosti reformisati jer dok se to ne desi ni deset novih aparata neće dovesti do dostojanstvenog i humanog lečenja.
  • Moći

    16.12.2015 08:34
    će da koriste
    ako požive do tada :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti