Novosađani zbog dugova ostaju bez kuća i njiva

Neredovno plaćanje računa za gas, struju i komunalne usluge, višemesečna kašnjenja sa otplatom rata za kredit i nevraćanje pozajmica najčešći su razlozi zbog kojih Novosađani ostaju bez pokretne i nepokretne imovine.

Porodične kuće, poslovni prostor, njive, pa i pokućstvo, nude se na licitacijama, da bi se od neredovnih platiša namirile obaveze prema bankama i javnim preduzećima.

Poslovna zgrada u okolini Novog Sada našla se na spisku za javnu licitaciju, jer vlasnici iz nepoznatog razloga nisu redovno plaćali kredit banci. Na prvoj licitaciji biće ponuđena za nešto više od tri miliona dinara, što je 60 odsto od procenjene vrednosti. Ukoliko se ne nađe kupac iz prve, na narednoj licitaciji će vrednost biti umanjena za 30 odsto.

Spisak dužnika čija će imovina biti ponuđena na prodaju na javnoj licitaciji, koji je objavljen na sajtu novosadskog Osnovnog suda, nije zanemarljiv. Od 14. januara do 18. februara organizuje se prva licitacija za čak 49 nepokretnosti, dok će se iz drugog pokušaja nuditi 21 nekretnina.

Televizori, stolice, šporeti, mašine za pranje veša, regali, vitrine, samo su neki od delova pokućstva koji se navode u spiskovima stvari koje će se naći na licitaciji. Prvi put na licitaciji je pokretna imovina 87 dužnika, dok ih je na listi za drugi pokušaj upola manje.

"Na osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda pred Osnovnim sudom u Novom Sadu u 2015. godini, pokrenuta su ukupno 4.844 takva predmeta", kaže portparolka suda Tijana Jakovljević.

Godinu dana ranije, odnosno u 2014. u novosadskom Osnovnom sudu bilo je pokrenuto ukupno 5.400 postupaka po predlogu izvršnih poverilaca, na osnovu pravosnažnih sudskih odluka.

Novosađanki Dragani P, kojoj je bilo popisano pokućstvo zbog duga od nekoliko hiljada dinara, u prvom pokušaju prodaja nije uspela jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Pre nego što je zakazana druga licitacija, uspela je da izmiri obaveze i zadrži svoje stvari.

Prema podacima objavljenim na sajtu "Doboš", u Novom Sadu broj nekretnina koje su otišle na doboš raste nešto brže nego u Beogradu. Po statistikama ovog portala, stopa rasta oglašenih predmeta na mesečnom nivou iznosi 18 odsto, a prosečna vrednost nekretnina oglašenih za prodaju je niža u prestonici i kreće se od 90.605 evra za stambene i 165.228 evra za poslovne objekte.

Autor: Novosti

  • /

    18.01.2016 13:58
    /
    glasati za radikale?
    ako je seselj isfolirao rak jetra sta mislite da je tek onda u stanju folirati.

    barem nsadjani znaju za njegove spiskove komsija koje treba eliminisati
  • modesti

    18.01.2016 12:49
    postoji rešenje
    dok je bila normalna država, dok je bilo fabrika i narod radio, nije bilo ovakvih problema.....ostavili su narod bez primanja i samo što nam još kožu sa ledja ne skidaju...ako su toliko pošteni, kao što se kunu, neka daju svima ista primanja dok se ne izvučemo iz bede, a ne da neko ima po par hiljada evra mesečno primanja, a većina radi za minimalac ili nema ni to...
  • Rusofil_IQ0

    18.01.2016 12:09
    @Kupljene Partije
    Stvarno mi osobe kao vi nisu nimalo jasne?!
    Da li EU pljacka javna preduzeca, da li placa neradnike po drzavnim sluzbama, ili je kriva to sto nasi privrednici proizvode nerentabilan skart?
    Pa i Vucic a posoebno toma su bili perjanica radikala, za koga cete da glasate za seselja koji vam je vec vladao 90-tih???
    Za vreme milosevica nije vam bilo EU pa koliku ste platu imali i koliko KG mesa za istu ste mogli kupiti???
    ma za sve je USA kriva, motike u ruke i napad praznoglave srbende druge vam nema!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti