Nelegalni bilbordi "niču" u Novom Sadu zbog pasivnosti nadležnih

Nelegalno postavljanje led ekrana na Domu novosadske trgovačke omladine pokazalo je da Novi Sad, iako ima propise koji određuju pravila za postavljanje reklama, ovu oblast nije do kraja pravno regulisao.

Kak saznaje 021, Grad Novi Sad nije uredio postavljanje elektronskog displeja na fasadi, krovovima i drugim delovima zgrade, a za one koje je regulisao i koji treba da se postave na javnoj površini, nije u roku doneo potrebna akta kako bi se to sprovodilo u skladu sa Odlukom.

Kako je za Novosadski informativni portal naveo izvor iz Gradske uprave, pokušaj postavljanja led ekrana je pokazao kako Grad nakon promena propisa 2014. godine do danas nije regulisao ovo pitanje donošenjem eleborata i pravilnika.

Naime, kako navodi izvor 021.rs, Zavod za izgradnju grada je izdavao rešenja o postavljanju reklamnih oznaka, tipa elektronskih displeja bez tona na fasadama, krovovima i drugim delovima zgrada (primer za to su displej na zgradi Merkatora, kod Limanske pijace i na objektu kod Futoške pijace), sve do donošenja Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uređenju Grada Novog Sada, koja važi od januara 2014. godine, a koja menja član 65 Odluke koji predviđa da se elektronski displej postavlja na javnoj površini.

"Tako da je važećom Odlukom o uređenju Grada Novog Sada regulisano postavljanje elektronskog displej bez tona, na javnoj površini, ali ne i na fasadama, krovu ili drugim površinama zgrada. Sada Zavod za izgradnju grada može da izda rešenja ako se radi o javnoj površini (izgleda kao bilbord, ali sa ekranom), ali je i za to prethodno potrebno da se ispoštuju odredba člana 12 Odluke o uređenju Grada u kojoj je u tački 9 predviđeno donošenje Rešenja o određivanju mesta za postavljanje elektronskog displeja bez tona. To rešenje treba da donese Gradonačelnik, a Elaborat treba da urade ZIG i JP Urbanizam. Iako je rok za ovaj elaborat bio mart 2014. godine, on još nije urađen, niti je doneto Rešenje. Elaborat i rešenje treba da se urade po uzoru na ono što je Maja Gojković uradila za bilborde 2007. godine, kada je Alma kvarto dobila lokacije svih 250 bilborda u Gradu", navodi izvor 021.rs iz Gradske uprave.

Zbog toga što Grad nije do kraja doneo propise, u Novom Sadu su na nekoliko lokacija postavljeni potpuno nelegalni bilbordi koji su tu i dalje, a inspekcija i druge službe uglavnom ne reaguju, pri čemu za onaj na Limanskoj pijaci postoji tužba protiv Grada Novog Sada i ZIG-a zbog ugorožavanja zdravlja. Tužbu su podneli stanari zgrade na Bulevaru cara Lazara 47.


Kažimo i da je u celoj ovoj priči oko postavljanja bilborda i led ekrana na zgradama posebno značajno da je Zavod za zaštitu spomenika kulture već tokom izrade još uvek nezavršenog Elaborata za javne površine naveo da elektronski displej bez tona ne može da se postavi u zoni zaštite, pa ni na zgradi, fasadi, drugom delu zgrade, niti na javnoj površini.

Ovim je Zavod za zaštitu spomenika potvrdio raniji stav koji je Grad zauzeo 2009. godine kada su uklonjene sve reklamne oznake sa fasada i krovova zgrada u širem centru grada.

Autor: Žarko Bogosavljević

  • Alapača

    19.01.2016 12:42
    @Novosadjan 18.01.2016 | 11:56 "a gradonacelnik ce da apeluje i prima platu" Kakve to veze ima gradonačelnik i njegova plata sa sagrađivanjem bilborda? Ovde je reč o postavljanju bilborda, a ne o gradonačelnikovoj plati! Pogledajte malo kako izgledaju bilbordi u svetu! Oni tek imaju svoje bilborde koja su postavljena na razna mesta. Što bi današnji klinci rekli "Odguglajte malo"!
  • 021IS

    18.01.2016 12:55
    Nije pasivnost već....
    Nema govora o pasivnosti, glavni razlog je KORUPCIJA. Od ZIG-a, preko Komunalne insprekcije do Uprave za saobraćaj. Svaki od nelegalnih bilborda, ekrana i sl, imao je svoju zaleđinu u nekoj od ove tri ustanove i pre nego što je postavljen. Kako je u pitanju poprilicno skupa investicija niko nije bio budala da uloži pare a da se prvo nije dobro zaštitio od zakona.
    Dakle, kao i u bilo kojoj drugoj sferi društva ovo može da reši jedino Eliot Nes!
  • novosadjan

    18.01.2016 11:56
    a gradonacelnik ce da apeluje i prima platu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.