Genijalcima iz Kaća nedostaje 5.000 evra za takmičenje programera u Ženevi

Učenici koji su na američkom takmičenju programiranja osvojili prvo mesto nemaju novac za put na takmičenje u Ženevi.

Učenici sedmog razreda Darko Birač i Gojko Panić OŠ "Đura Jakšić" iz Kaća osmislili su robota koji bi poput psa vodiča pomogao slepima i slabovidima, za šta su nagrađeni na takmičenju koje organizuje Asocijacija nastavnika računarskih nauka u Americi.

"Ideja je bila da napravimo robota koji bi slepima pomogao u orjentaciji u prostoru, a istovremeno bi ih obaveštavao o preprekama na putu. Mesecima smo se pripremali za takmičenje. Kada smo završili robota, napravili smo video-zapis o ideji i poslali ga američkoj asocijaciji", pričaju dečaci.

Njihova profesorka informatike Jasmina Jerković kaže da je učenicima trebalo više od tri meseca intenzivnog rada da bi osposobili robota i da su veoma vredni i požrtvovani. Ona kaže da su odavno pokazali veliko interesovanje za programiranje i da su do sada osvojili zavidan broj priznanja.

"Nedavno im je stigao poziv da se predstave i u Ženevi od 12. do 17. aprila na sajmu inovacija, ali učenicima nedostaje 5.000 evra za odlazak na takmičenje i svaka pomoć nam je i više nego dobrodošla", kaže profesorka.

Da bi proširili vest o svom pronalasku, učenici su napravili i Fejsbuk stranicu "Finč i Funč na putu za Ženevu", na kojoj svi koji to žele mogu da prate novosti. 

Autor: Blic

  • don

    18.02.2016 09:44
    Kako vas nije sramota
    Vi koji kazete "ako su genijalci, zasto sami ne naprave te pare?" Deca idu u sedmi razred i napravila su nesto genijalno, a takve primitivne komentare mogu da ostavljaju samo oni koji nisu genijalci i koji su zavidni na tome sto je neko dete inteligentnije od njih.
  • Stariji genijalac

    16.02.2016 12:32
    Podrška
    Svaki genije treba da iskoristi ono što ima. Prvo da sagleda da ovoj državi-vlasti ne pašu pametni građani. Na tim objektivnim temeljima, sledeći korak je improvizovati. Znači dogovoriti neke Skype prenose i razgovore iz te nedostižne Ženeve. Uštedeti 5000 koje pametan može da upotrebi na 5000 drugih načina.
  • justice

    16.02.2016 10:21
    Ako su tako genijalni neka naprave te pare. Ne mislim samo na ovu decu vec na gomilu slicnih clanaka o raznim genijalcima. Ko je duzan njima da daje pare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti