"Informatika" se reklamira za 1,8 miliona dinara

JKP "Informatika" koja se bavi izdavanjem i distribucijom računa za komunalne usluge, zakupila je u jednom novosadskom nedeljniku za 1,8 miliona dinara, bez PDV-a, reklamni prostor u narednih 50 brojeva.

Kako se navodi u tenderu, Informatika je zakupila pola oglasne strane veličine 200x141mm u koloru, odnosno kada se izračuna dobijena cena i zakupljeni broj oglasa, ovo gradsko preduzeće će svake nedelje ovom nedeljniku davati oko 36.000 dinara.

Iz konkursne dokumentacije nije jasno zbog čega je potrebno da se "Informatika" oglašava jednom nedeljno, sem da će se oglašavanje obavljati po potrebi naručioca.

Inače, nabavka za oglašavanje je bila sprovedena kao postupak male javne nabavke i na njoj je bio samo jedan ponuđač Lokal Media iz Novog Sada. Ova sredstva koja su izdvojena su i cela suma koja je prema planu poslovanja u ovoj godini planirano da "Informatika" da za reklamiranje.

Ono što je posebno zanimljivo kod "Informatike" kada je u pitanju reklamiranje je da je nejasno zašto bi se oni uopšte i oglašavali, kada svakog meseca imaju pristup svim građanima Novog Sada. Naime, ovo preduzeće svaki mesec u 150.000 domaćinstava dostavi kovertu sa računom za komunalne usluge, a sa zadnje strane računa uvek ima neko obaveštenje ovog preduzeća ili nekog drugog gradskog preduzeća.

Informatika navodi da svake godine ima ovakav ugovor o oglašavanju čija je svrha da informišu građane "o radnom vremenu blagajni, akciji Plava kućna računaljka, poslatim računima, opomenama i tužbama, postavljenom video nadzoru, promenama lokacija blagajni, reprogramu duga, eventualnim licitacijama otpisanih osnovnih sredstava", kao i drugim aktivnostima preduzeća.

Kako objašnjavaju, ugovor se potpisuje sa novinskom kućom, ali se realizuje po potrebi, te se vrednost ugovora ne mora poklapati sa ukupno utrošenim sredstvima. "Tako smo na primer u 2015. godini imali istu poziciju u Planu poslovanja i sličan ugovor o oglašavanju u novinama, ali po tom ugovoru nije potrošen ni jedan jedini dinar", dodaju u tom preduzeću.

Podsetimo još i da je opozicija više puta kritikovala praksu pojedinih javnih preduzeća da se kao monopolisti reklamiraju u štampi, a da većina i pored zahteva nikada nije dostavila odgovore na odbornička pitanja o tome koliko se novca Novosađana izdvaja za reklamiranje.

Nedavno istraživanje 021.rs je pokazalo da gradska preduzeća u ovoj godini planiraju da utroše 47,3 miliona dinara za reklamu.

Autor: 021.rs

  • dzigi

    24.02.2016 19:05
    pa treba za Gojka i Parovica da izdele sad ce puno putovati po Srbiji zbog kampanje a nemaju dovoljno svojih novaca pa im usfalilo
  • Neusatz

    24.02.2016 12:15
    To su verovatno one "Novine Novosadske"? Onaj bilten Treće Srbije, ili kako li im se već sad zove UZP (društvo za sluđivanje širokih narodnih masa)?
  • Vanja

    24.02.2016 09:31
    Za Dekija
    I ja radim tamo i nemoj da iznosis neistine. Istina je samo da su dosli pod plastom neke druge stranke kao i svi ostali pre njih. Svako ko radi svoj posao nema nikakvih problema. Problem su oni koji su decenijama pravili talove sa rukovodstvima za sebe i nisu talasali, a sa ovima izgleda nisu mogli da se dogovore i tu je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti