FOTO: Murali u Novom Sadu bez dozvola, ali i bez kazni

Grad Novi Sad je u protekle dve godine mogao da napuni kasu sa barem milion dinara od - murala.

Iako u najvećem broju predstavljaju kreativni pristup društvenoj stvarnosti, murali u Novom Sadu, shodno Odluci o uređenju grada, ne mogu da se slikaju bez dozvole Gradske uprave za komunalne poslove, odnosno saglasnosti Uprave za kulturu. Za mural naslikan na zgradi ili nekom objektu javne namene bez dozvole sledi kazna od 50.000 do milion dinara, ali u protekle dve godine nijedna takva nije izrečena.

Murali u Novom Sadu mahom nastaju kao rezultat društvenog ili političkog aktivizma. Poznato je da se njima bave udruženja građana, a nedavno smo imali i primere murala koje su radile stranke - doduše, bez političke konotacije. Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za komunalne poslove, u protekle dve godine podržano je nastajanje jednog murala.

"Gradska uprava za kulturu u protekle dve godine nije izdala nijednu preporuku tj. predlog po pojedinačnom zahtevu, a projekat Udruženja građana Fabrika kulture-oslikavanje murala - podržan je putem Javnog konkursa za dodelu sredstava za realizaciju projekata u kulturi i sufinansiran sredstvima iz budžeta grada za 2015. godinu", kažu u Gradu.

Doduše, iako gradska odluka propisuje sankciju, inspekcija nije izlazila na teren, niti je kaznila uglavnom poznate autore "street art"-a.

"Komunalna inspekcija u 2014, 2015. i 2016. godini nije vodila upravne postupke, niti je izrekla kazne za naslikane murale na spoljnim delovima zgrade ili drugim objektima javne namene", dodaju u Upravi za komunalne poslove.

  

Poslednji mural koji je "nikao" u gradu posvećen je ruskom caru Nikolaju II na Detelinari, a uradio ga je pokret Srpska liga, otcepljeni deo stranke Treća Srbija.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • ex chapman

    25.02.2016 12:10
    opet ponavljam - slikati, crtati, pisati, krečiti ili bilo šta raditi na tuđoj imovini bez dozvole vlasnika je krivično delo a osim toga je bezobrazno i nekulturno. pa makar autor bio Pikaso. tek ako ima dozvolu vlasnika onda iz sfere prostakluka prelazi u sferu umetnosti. e sad tu o ukusima ne vredi raspravljati - npr. ja možda ne razumem umetnost pa mi se ne svidi nešto što poznavaoci likovne umetnosti cene kao remek-delo. eto nijedan od 3 murala sa ovih slika meni se ne dopada dok su nekom možda baš super. ali poenta nije u tome - poenta je da je autor žvrljao po tuđoj a ne po svojoj fasadi!
    PS. svako ko smatra da umetnici treba da crtaju po tuđoj imovini bez dozvole vlasnika nek smesta javno ponudi svu svoju imovinu da se na njoj umetnici "izražavaju"
  • Mastodont

    24.02.2016 15:07
    @Детос

    Iz principa ne zalazim u taj smrdljivi kraj gde se skupljaju samo huligani, pijanice i besposličari poput tebe koji žive roditeljima na grbači, ali navratiću čisto da obrišem guzicu o ovo đubre koje nazivate muralom, pa možeš i lično da mi pokažeš šta ima. Malo će te možda boleti, ali ćeš mi na kraju još i biti zahvalan što sam ti malo pokazao svet izvan tvog brloga.
  • детос

    24.02.2016 09:48
    Сад у инат хејтерима има да одрадимо још који русофилски мурал. Чик дођи да га дираш, лепо ћеш се провести интернет ратниче...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti