FOTO: Studenti Filozofskog fakulteta protiv spornog zaposlenja docentkinje

Grupa anonimnih studenata Filozofskog fakulteta uzbunila je javnost pismom u kojem ukazuju na korupciju u vezi sa zapošljavanjem jednog nastavnika i navodnim nameštenim konkursom na Odseku za Filozofiju.
Pismo su prosledili i nadležnima u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku, koji ispituju slučaj, a reagovao je i Filozofski fakultet.
 
"U proteklih nekoliko meseci se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odvija niz teških slučajeva korupcije - uključujući malverzacije pri zapošljavanju jednog profesora i jednog asistenta te pretnje studentima zbog kojih je oštećen velik broj naših kolega", navode studenti.
 
Kako pojašnjavaju, godinama se žale na rad i angažovanje docentkinje Jasne Šakote Mimice. Razlog za ovo pismo je nedavno zaključeni konkurs za mesto vanrednog profesora na Odseku za filozofiju, na koji je konkurisala samo pomenuta docentkinja. Ona nije ispunila minimum uslova za pomenuto mesto, ali je predloženo da se ponovo imenuje za docenta i zaposli na fakultetu - iako za to jasno ne ispunjava uslove.
 
"Pored toga, ista profesorica trenutno nema nijedan naučni rad koji je objavljen ili izdat u okviru proteklih godina, čime ne ispunjava uslove za zaposlenje na mesto profesora docenta ovog Odseka. Dok minimum naučne produkcije za zaposlenje na mesto docenta predviđa barem osam bodova, pomenuta profesorica ima – nula", navode studenti i dodaju da su "grubo narušeni svi zakonski i etički principi koji se tiču zapošljavanja na visokoobrazovnim institucijama Republike Srbije".
 
Odluku o angažovanju pomenute profesorke doneo je član komisije prof. Milenko Perović, za kojeg studenti dodaju da je javnosti poznat po pravosnažnoj osudi za mobing nad asistentom.
 
"Kandidat je ostvario lep rezultat za svoj nastavnički rad, što pokazuju studentske evaluacije, ali u proteklom periodu zbog razloga lične prirode nije ostvario očekivane rezultate kada su u pitanju naučne publikacije. Komisija zaključuje da jedini prijavljeni kandidat dr Jasna S. Šakota Mimica ne ispunjava minimalne uslove za izbor u zvanje vanrednog profesora, i stoga predlaže da se ona ponovo izabere u zvanje docenta", navodi Perović u izveštaju o konkursu.
 
  
 
Osim što se bune zbog angažovanja nastavnika koji ne ispunjava uslove da predaje, studenti su ukazali na još jedan sumnjiv slučaj - konkurs za asistenta na istoj katedri, na kojem je pobedio manje kvalifikovani kandidat. Naime, student doktorskih studija Aleksandar Risteski podneo je žalbu na izbor njegove protivkandidatkinje na mesto asistenta, sa znantno nižim i, kako dodaje, fabrikovanim uspesima i rezultatima. On za 021 kaže da je konkurs prilagođen protivkandidatkinji, čiji uspesi su glorifikovani i predstavljeni vidno pristrasno, a njegovi su zanemareni potpuno u suprotnosti s naučnim pravilima.
 
"Moj indeks kompetencije je potpuno pogrešno izračunat, dok su se neke stvari bespravno priznavale i dodavale protivkandidatkinji. Meni je zamereno što nisam priložio dokumente koje mi ni nisu tražili, dok se na nedostatak koji protivkandidatkinja ima - ćuti", navodi Risteski i dodaje da je njoj priznat naučni rad koji nije ni objavljen, niti postoji potvrda da će biti, što je presedan u nauci. "Ovakvim praksama se potpuno obesmišljava naučni rad i akademska zajednica, kao i sve za šta se zalaže Odsek za filozofiju. Tamo se govori o nekim vrednostima, moralu i etici, a s druge strane se nameštaju konkursi i sabotiraju prave vrednosti", ogorčen je Risteski, koji je izabran za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta 2014. godine, te nagrađen od Matice srpske.
 
  
 
Grupa anonimnih studenata stoji iza kolege Risteskog i napominje da ne može da izađe s identitetima - iz straha. "Obrazovanje, osim što je stvar od javnog interesa, ujedno je i stvar novca i školarina za koje izdvajaju svi građani, roditelji i studenti koji se sami izdržavaju. Zbog toga smatramo da građani i javnost moraju biti upoznati sa time kako izgleda školstvo koje plaćaju, kako se studenti unutar njega tretiraju, te da nadležni organi moraju ispoštovati vlastitu obavezu da reaguju u slučaju kršenja propisa koji su sami doneli. U strahu od odmazde, obraćamo se anonimno, u nadi da će naš apel naći na odobravanje javnosti i u krajnjem razrešenju problema zbog kojih je upućen", naveli su studenti.
 
Pavlov: Fakultet odlučuje o angažovanju saradnika
 
Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov kaže za 021 da 5. februara zaprimio žalbu studenata na rad Jasne Šakote Mimice, te da je 11. februara zatražio od dekana Filozofskog fakulteta da se o slučaju izjasni u roku od osam dana. "Odgovor još uvek nije stigao", navodi Pavlov.
 
U vezi sa slučajem studenta Aleksandra Risteskog, sekretar kaže da je takođe zatražio izjašnjenje, a u odgovoru iz Dekanata navodi se da će slučaj biti razmatran na sledećoj sednici veća. Ta sednica održana je 19. februara.
 
"S tim u vezi, sekretarijat je obavestio Aleksandra Risteskog da je izborno veće fakulteta nadležno i za odlučivanje o prigovorima, ukazujući da je Zakonom o visokom obrazovanju propisano pravo visokoškolske ustanove na izbor nastavnika i saradnika, kao jedno od autonomnih prava univerziteta i visokoškolskih ustanova", kaže Pavlov za naš portal.
 
Shodno tome, sekretarijat ne može ništa da uradi da zaštiti oštećenog studenta.
 
Filozofski fakultet: Jasna Šakota više ne radi na fakultetu
 
Iz Filozofskog fakulteta kažu za 021 da veće održano 19. februara nije prihvatilo predlog da se Jasna Šakota Mimica angažuje kao docent, te je njen ugovor o radu istekao i ona od 17. februara više formalno nije zaposlena u ovoj ustanovi.
 
"Fakultet je u skladu sa važećim zakonskim propisima sproveo sve procedure u vezi sa anonimnim pritužbama studenata filozofije", dodaju u ustanovi. Povodom slučaja studenta oštećenog konkursom, Fakultet navodi da je "izveštaj Komisije o izboru u zvanje jednog asistenta za užu naučnu oblast Filozofske nauke dostupan je na zvaničnoj internet stranici Fakulteta".
 
Dok Risteski očekuje odgovor na svoju pritužbu, studenti su uspeli u svojim zahtevima da im više ne predaje Šakota Mimica. Oni za 021 nisu želeli da daju zaključni komentar.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Iva

    08.12.2016 11:46
    Ima jedan slicni problem na FF u Beogradu; otpuštaju mog nekadašnjeg mentora, profesora Aleksandra Fotića, i umesto nje biraju Mariju Kocić.

    Vama možda čudno što tu što neko biva reizabran za docenta bez bodova, Kocić preskače sve tačke i postaje vanredni profesor preko noći.
  • Ante Novovic

    28.02.2016 11:42
    Od majke ostalo cerki
    Nema u svemu ovom nista cudno, kada je Filozofski u pitanju. Pa jedna od prethodnih dekanica je osnovala odsek da bi uhlebila svoju cerku na ovom fakultetu. Kako se cerka nije mogla izboriti sa studijama anglistike, mama-dekanica je pogurala izbor u nastavno zvanje tadasnjoj sefici Odseka za anglistiku i diploma je uskoro stecena. Potom je nastao i nov studijski program, a cerka (posle dugogodisnjeg "usavrsavanja" anglistike) postaje strucnjak za medije.
  • mordor

    26.02.2016 22:30
    milenko-penzija
    A kad bi znali da doticni vrsi svakodnevni pritisak na clanove katedre da stupe u strajk sa zahtevom da Milenko ne ode u penziju od jeseni, kako je inace odlucio Savet fakulteta... tuga beskicmenjaka... koga ce Milenko tlaciti od jeseni? Golubove na Limanu? penzionere sahiste u Limanskom parku?:)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti