Polne bolesti među novosadskim studentima uvek aktuelne

Iako su studenti novosadskog Univerziteta svesni opasnosti od polnih bolesti, većina njih ipak ne vodi mnogo računa o tome.
Upravo iz ovog razloga polne bolesti među studentima su konstantne, te se na lekarskim pregledima svake godine pojavljuje određeni broj studenata koji su zaraženi HIV-om ili sifilisom. U poslednje tri godine godine zabeleženo je sedam slučajeva sifilisa, dok je za dve godine otkriven virus HIV-a kod troje studenata. Ovaj broj bi mogao da bude veći, s obzirom na to da veliki broj studenata izbegava lekarske preglede.
 
Iako broj zaraženih nije visok, koordinatorka zdravstvenog vaspitanja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Aleksandra Marinkov za 021.rs kaže da su polne bolesti uvek aktuelne, što je jedan od problema. 
 
Prema njenim rečima broj studenata koji se javljaju na dobrovoljna testiranja na polne bolesti je opao u odnosu na prethodne godine. U 2015. godini svega 97 studenata se prijavilo na testiranje, dok je proteklih godina taj broj bio oko 150. Ipak, Marinkov ističe da pored slabog odaziva studenata postoje i drugi, jednako važni, problemi.
 
"Jedan od problema je slanje studenata na preventivne preglede, ukoliko ne postoji kontretan simptom infekcije. Zbog malih kapaciteta studenti bi morali da se testiraju na lični zahtev, što bi morali da plate. Ukoliko uzmemo u obzir to da studenti nisu populacija koja ima para, onda možemo i da razumemo nedostatak volje da se testiraju i rade analize. Drugi problem je to što mi u službi nemamo nijednog urologa, a to nam je zaista preko potrebno", ističe Marinkov za 021.rs.
 
Marinkov ističe da je problem što su studenti svesni problema koji postoje, ali da to znanje ne primenjuju.
 
"Mi edukujemo studente o ovom problemu kroz grupna predavanja. Iako to možda nije najbolji način, ipak im prenosimo određena znanja. Utisak je da studenti poznaju opasnosti polno prenosivih bolesti, ali da za to ne mare puno. Oni znaju zašto se koristi kondom, ali je ključno pitanje da li će to znanje iskoristiti. Potrebno je da napravimo strategiju koja će osnažiti studente da vode više računa o sebi", priča naša sagovornica.
 
Na osnovu istraživanja zdravstvenog stanja studenata u 2014. godini, uopštena dijagnoza je pokazala da veliki broj studenatkinja ima vaginalne infekcije, ali da nisu sigurne u poreklo bolesti.
 
Anketa: Studenti svesno ignorišu opasnost
 
Stav Aleksandre Marinkov da su studenti svesni rizika polnih bolesti, ali da ipak rizikuju, potvrdila je i anketa koju je sproveo 021.rs. Ona je pokazala da je muški deo uglavnom taj koji praktikuje seks bez zaštite.
 
"Upoznat sam sa skoro svim vrstama polnih bolesti, ponekad koristim zaštitu, ali su ipak češće situacije u kojima ne koristim. Znam da to nije najbolje za mene i da rizikujem, ali mislim da je bolji osećaj. Na preglede sam išao, ali dosta mojih prijatelja nije. Uglavnom je situacija takva da dok nam se nešto ne desi, onda ni ne marimo puno", rekao je jedan od studenata.
 
Anketa je pokazala da su studentkinje svesnije rizika seksa bez zaštite, zbog čega je oni češće koriste.
 
"Nebitno koliko dugo poznaješ svog partnera, nisi siguran, jer ne znaš kakvu bolest može da ima. Takođe, mogao bi i da prećutkuje? Priče o tome da je bolji seks bez zaštite nemaju puno veze sa stvarnošću, jer su zasnovane na pojedinačnim iskustvima i tvrdnjama", poručila je studentkinja.
 
Studenti se mogu testirati na polne bolesti u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata radnim danima od 7 do 13.30 časova.
 
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
Foto: Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata 
  • Nikola

    02.03.2016 19:44
    A gde se možemo testirati? To nije istaknuto apsolutno nigde, a pošto urologa nemamo, jedino preostaje da čekamo satima na lekara opšte prakse da nas uputi na jedan ovakav pregled.
  • Dokica

    02.03.2016 16:57
    Kakav primitivizam i prljavstina, vrh!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti