Traže od države da spreči kupovinu glasova, Švonja kao Bokan

Gradski odbori Srpske napredne stranke i Demokratske stranke danas su zatražili od državnih organa da spreče kupovinu glasova na lokalnim izborima u Novom Sadu koji će se održati 24. aprila.

Podsetimo, na izborima održanim u maju 2012. godine, Novi Sad je ostao ubeležen na mapi sveta kao mesto gde su se tokom glasanja za lokalne partije masovno kupovali glasovi za svega dve "crvene", a za to do danas niko nije osuđen na robiju.

Pred predstojeće izbore, ponovo se masovno kupuju birači - novcem, robom i obećanjima, a sada su za kupovinu glasova međusobne optužbe stigle od DS i SNS.

SNS tvrdi da su demokrate "inicijatori, inspiratori i tvorci malih kvazi stranaka koje im služe za trgovinu glasovima građana i obesmišljavanje izbornog procesa". Optužuju ih da ponovo sarađuju sa Pokretom "Drina-Dinara-Dunav" čiji je vođa Tomislav Bokan optužen za kupovinu glasova.

"Da su oni zapravo jedno, jasno su pokazali u februaru na izborima za MZ Kljajićevo gde su zajednički na tribini učestvovali visoki funckioner DS Branislav Bugarski i visoki funckioner 3D Nikola Ćirović. Naime, još pred lokalne izbore 2012. godine osmislili su plan kako da kupe glasove u Novom Sadu i taj njihov projekat je završio na sudu. Istina je da su oni sve vreme opstruisali sudski proces, ali su svedoci potvrdili da je novac za kupovinu glasova davala Demokratska stranka", tvrde u SNS i od državnih organa zahtevaju da građane zaštite od političkih kriminalaca.

Demokratska stranka takođe traži od državnih organa da spreče kupovinu glasova i obezbede regularnost izbornog procesa u Novom Sadu. Sem Bokana, kao novi potencijalni "kupac" glasova navodi se Branislav Švonja.

"Organizacija "Dinara-Drina-Dunav", koja se ranije zvala Romska demokratska stranka i koju mediji dovode u vezu s kupovinom glasova, verovatno nije jedini učesnik u nezakonitoj trgovini. Branislav Švonja iz Veternika je registrovao Srpsku demokratsku stranku zloupotrebljavajući ime pokojnog Jovana Raškovića, a sada sarađuje sa naprednjacima. A upravo je za tog istog Švonju, Srpska napredna stranka svojevremeno tvrdila da je uhapšen u kampanji za opštinske izbore u Odžacima 2013. godine zbog kupovine glasova", navode iz DS.

Smatraju da se "time izgleda i preporučio za koalicionog partnera naprednjaka.

"Jer koga god Miloš Vučević optuži za kupovinu glasova - taj ubrzo postane njegov saradnik. To se dogodilo i sa Romskom demokratskom strankom, koju je Vučević 2012. godine najpre tužio za trgovinu glasovima, a onda su zajedno preuzeli vlast u gradu. Pre nekoliko meseci, mediji su objavili kako glasove za Srpsku naprednu stranku prikuplja i opskurno udruženje "Miloš Obilić", koje je malo pre toga dobilo pare iz gradskog budžeta za svoje aktivnosti", navodi se u saopštenju i konstatuje da je obaveza svake političke stranke, javnog glasila, građanske organizacije i pojedinca da stane u odbranu osnovnih tekovina demokratskog i građanskog društva jer se kupovinom glasova obesmišljava demokratski poredak i ponižavaju građani Novog Sada.

Redovni lokalni i pokrajinski izbori, kao i vanredni republički biće održani u nedelju 24. aprila.

Autor: 021.rs

  • Radasin

    09.03.2016 15:44
    Haos
    Inace, da se zna, Cirovic je doktor nauka, a mentor mu je bio jedini tumac bosanskog jezika, Milorad Bejatovic. Bejatovic je bio mentor i Tomislavu Bokanu na masteru. Odabrano drustvo, a mislim da je ovo Nemacka ili bilo koja ozbiljna zemlja, ne bi takvi ljudi vedrili i oblacili.
  • Paja

    08.03.2016 19:21
    @fele
    Ćirović doktorirao kod Carića. Na Protočnom fakultetu za privredu i pravosuđe.
  • Paja

    08.03.2016 16:22
    @fele
    Za informaciju neupućenima, Ćirović je doktorirao (gle čuda) kod prof. dr Carića. Privatni. Protočni. Interesantno bi bilo da se novinari konačno pozabave ovom temom, ali temeljno... Opštepoznato je da idu unaokolo i traže ko će da im piše doktorate, mastere itd. To se više ne radi krišom, sve je jasno kao dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti