EU i OEBS obavešteni da nije izabran član Saveta REM-a

Pokrajinski sekretarijat za informacije uputio je pismo šefu delegacije Evropske unije Majku Devenportu i šefici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a Gordani Janković u kojem ih je obavestio da nije izabran član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) kojeg je predložila Skupština Vojvodine.
"Pokrajinski sekretar Slaviša Grujić obavestio je EU i OEBS da je prekršen Zakon o elektronskim medijima, jer je Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine ovlašćeni predlagač člana Saveta REM-a, što je Skupština Srbije ignorisala", rekla je pomoćnica resornog pokrajinskog sekretara Smilja Maksimović.
 
Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev rekao je da, uprkos pokušajima, Skupština Vojvodine nije dobila zvanično tumačenje o odluci Skupštine Srbije. Odbor je ocenio da je neophodno izmeniti Zakon o elektronskim medijima, čime bi trebalo obezbediti stvarnu nezavisnost REM-a od izvršne vlasti.
 
Odbor zabrinut zbog napada na novinare
 
Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine izrazio je zabrinutost zbog "skandaloznog i nedopustivog javnog prozivanja" novinara zbog njihove pripadnosti nekoj manjinskoj zajednici, marginalizovanoj grupi ili zbog njihovih stavova. "Govor mržnje može imati veoma loše društvene posledice, pogotovo u višenacionalnim i multikulturalnim sredinama kao što je Vojvodina", navedeno je u zaključcima koje je Odbor usvojio.
 
Raspravu o medijskom nasilju inicirala je institucija Pokrajinskog ombudsmana, a predstavnik te institucije Pavel Domonji ocenio je da u javnom polju prisustvujemo decivilizaciji javnog govora, koji se svodi na "šovinističke denuncijacije, na prljavštinu i vulgarnost".
 
Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da predstavnici tog udruženja primaju sve više pretnji, uključujući i otvorene pretnje smrću i naveo da je o tome obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. On je ocenio da u pojedinim medijima dominiraju kršenje profesionalnih standarda i govor mržnje, kao i kvalifikacije stranih plaćenika i domaćih izdajnika.
 
"Na delu je duga i obimna kampanja protiv nevladinih organizacija koje se projektno finansiraju iz inostranstva, čime se ljudima iz tih nevladinih organizacija ugrožava bezbednost. Namerno se prećutkuje činjenica da je reč o projektima koji su usmereni na razvoj ljudskih prava i slobode izražavanja i da su mnogi od tih projekata urađeni u saradnji sa institucijama ove države", kazao je Sejdinović.
 
Autor: Beta
  • Vojvodina Republika

    10.03.2016 10:26
    Sve će ovo biti prošlost kada bude uspostavljena prava autonomija Vojvodine a ne ova skrnava fasada koja stoji još od Miloševićevog "jogurta" '88.
  • zivan

    09.03.2016 22:38
    Sto se tice zakonskih izmena kako bi Rem odista postala nezavisna od izvrsne vlasti moralo se uraditi jos pre sedam, osam godina. Sada je kasno pametovati. Ima logike da kandidata za REM iz Vojvodine predlozzi novi skupstinski saziv...
  • ZoranNS

    09.03.2016 17:59
    Podmetanje noge Vojvodini
    Podmetanje noge Vojvodini je uočljivo na svakom koraku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti