Rekonstrukcija Pozorišnog trga ni na vidiku

Uprkos tome što je još pre deset godina najavljeno da će Pozorišni trg biti rekonstruisan, to se još nije dogodilo, i sve je izvesnije da se to skoro neće ni desiti.

Svih ovih godina u gradskim planovima se spominje uređenje ovog dela centra, pri čemu su okolne ulice u pešačkoj zoni bile sređene i bahatonirane pre skoro decenije. Tada je problem bio nedostatak novca, a potom i dogovori oko toga da se sve uradi u sklopu rekonstrukcije Srpskog narodnog pozorišta. Pokrajina je obećavala novac za ove radove, ali je sve ostalo samo na najavama. Sama zgrada najstarijeg srpskog teatra u međuvremenu je popravljena, ali je trg ostao ruiniran.

Kako 021.rs saznaje, novosadska vlast nije odustala od toga da se uredi Pozorišni trg, ali za sada nema uslova da se to uradi. Naime, procena je da je za ove radove potrebno obezbediti oko 150 miliona dinara. Ta suma se navodi i u Strategiji razvoja grada do 2020. godine, pri čemu je u ovom dokumentu kao godina realizacije navedena 2018.

Jedan od problema je činjenica da bi sada morao da se pravi novi arhitetonsko-urbanistički projekat uređenja prostora. Naime, nakon što je pre nekoliko godina centar Novog Sada stavljen pod zaštitu kao kulturno-istorijska celina, sada je neophodno sprovesti i konkurs za odabir projekta za uređenje Pozorišnog trga. Ovaj postupak bi trajao mesecima, a s obziromd a ga nema ni u najavi, jasno je da Novi Sad ni ove godine neće krenuti u uređenje Trga koji je danas prepun rupa na asfaltu i skoro sve mermerne ploče su izlomljene.

Uz to, problem je i novac jer je Grad zbog manjih prihoda i znatnih ulaganja u uređenje radne zone Sever IV morao da odloži pojedine investicije.

Od lokalne vlasti 021.rs nije dobio nikakve zvanične informacije da li će biti pokrenuta gradnja Pozorišnog trga, dok s druge strane nezvanične informacije govore da se to, bar u ovoj godini, neće desiti.

Autor: 021.rs

  • Miki

    10.03.2016 23:17
    Mermerne ploče na Pozorišnom trgu polomljene su teškim mašinama, guseničarima, koji su tu čistili sneg (oni su i nogu skulpture balerine polomili). Dok ima takvih "stručnjaka" u gradskoj vlasti nikakva rekonstrukcija neće pomoći, uništiće sve, kao i do sad.
  • Jacovitti

    10.03.2016 12:15
    Iluzija! Kome iz gradske vlasti pada na pamet da ide u pozorište? Slučaj je identičan sa asfaltom na sporednim ulicama. Ni tamo vlast ne ide osim predizborno. A u pozorište - ni predizborno! Koji će tamo? Tamo nema volova na ražnju... Livada i šatra burazeru. Il' Parovi i sl. na TV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti