Spajaju se EFG i Vojvođanska banka?

Eurobanka i Vojvođanska banka, koje posluju u okviru Nacionalne banke Grčke, uskoro će u Srbiji biti jedna banka.

Prema nezvaničnim saznanjima, to je deo projekta koji bi trebalo da bude završen ove godine. Zasad ne postoji zvanična potvrda, ali izvor "Novosti" tvrdi da je preuzimanje Eurobanke od strane Vojvođanske u toku i da se očekuje finalizacija ovog posla.

Pre tri godine, ove dve banke su započele proces spajanja, odnosno Nacionalna banka Grčke je trebalo da preuzme Eurobanku, ali je ceo postupak zamrznut. Takođe, Alfa banka je pre četiri godine stopirala odluku o spajanju sa Eurobankom, dok se ne sačeka ishod dogovora grčke vlade sa privatnim kreditorima o otpisu 100 milijardi evra grčkog duga i do dana današnjeg nema epiloga. Jasno je da Grci, ipak, pokušavaju da ukrupne svoje banke već duže vreme.

Osim spajanja Eurobanke i Vojvođanske, kako tvrde evropski zvaničnici, Grčka će, u sklopu novih reformi, od četiri najveće banke koje inače posluju i u Srbiji, napraviti dve. To će se preliti i na njihove filijale u Srbiji.

Eurobanka inače spada u pet vodećih banaka u Srbiji po broju zaposlenih, broju filijala i ekspozitura, kao i po profitu. Takođe, ova banka je zvanični agent Vlade Srbije za isplatu stare devizne štednje, koja ističe ove godine. Vojvođanska banka je na našem tržištu prisutna 145 godina, a od 2006. posluju u sastavu Nacionalne banke Grčke.

Narodnoj banci Srbije još ni jedna od ove dve banke nije uputila zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi se osnovala njhovim spajanjem.

Autor: Novosti

  • Ana

    22.03.2016 23:30
    PITANJE
    A zasto to NBS nebi dozvolila? Banke se spajaju svuda u svetu, a radnici se otpustaju zadnjih 5 godina iz banaka... Pomenute banke su imale hiljade radnika ali stalno otpustaju... Problem je sto vlasnici misle da ce da smanje rashode ako smanje broj zaposlenih, a ustvari na taj nacin samo gube klijente jer mali broj radnika ne moze da opsluzi sve klijente dovoljno brzo... Umesto svih ovih nepopularnih mera dovoljno je smanjiti plate menadzmentu....
  • Neko

    19.03.2016 07:37
    @Pancaces - iz ugla menadžmenta - naravno...
  • Pancakes

    19.03.2016 00:38
    Da li to znaci da ce onda racionalizovati poslovanje, odnosno izvrsiti redukovanje radne snage? Obicno se takva neka akcija zavrsi lose po zaposlene, ili otpustanja ili manje plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti