Oboleli od raka konačno mogu da koriste novi aparat u Kamenici

Prvi od tri nova aparata za zračenje namenjenih kompleksu Kamenica 2 i institutima zvanično je pušten u rad na Institutu za onkologiju Vojvodine.
Ovaj linearni akcelerator, koji spada među najsavremenije u okruženju, instaliran je u potpuno novom i adaptiranom prostoru Instituta za onkologiju Vojvodine. Ovaj aparat omogućiće da čak do 150 pacijenata na vreme bude tretirano najsavremenijim aparatom na svetu.
 
"I to tako što taj aparat štedi zdravo tkivo, odnosno potpuno se usmerava na obolelo tkivo, i omogućava da se sačuva veliki broj ljudskih života. Do kraja godine sa otvaranjem 'Kamenice 2' u aprilu mesecu, u potpunosti će biti ukinute liste čekanja, i zbog toga je ovo dobra vest, ne samo za građane Pokrajine, nego i građane cele Srbije, jer će moći svi da koriste ove aparate, odnosno da se leče zahvaljujući ovoj sofisticiranoj i vrhunskoj tehnologiji. Mi smo previše siromašna država da bismo nabavljali jeftine instrumente za lečenje. Naši građani zaslužuju najbolje, vrhunske uslove lečenja i imaće uslove lečenja kao što imaju i pacijenti u Beču, jednoj od najvećih evropskih metropola", izjavio je ovim povodom predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.
 
Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić rekao je da će svi kojima je potrebna zračna terapija u AP Vojvodini tu terapiju dobiti u najkraćem mogućem roku. Do sada se na terapiju čekalo mesecima, jer je na listi zakazivanja bilo i više od 800 bolesnih ljudi.
 
"Važno je reći da je ceo mart mesec posvećen borbi protiv malignih bolesti, i da je ova simbolika danas kada je Dan borbe protiv karcinoma dojke, nacionalni dan, ujedno predstavlja početak rada prvog linearnog akceleratora, koji će u roku od nekoliko nedelja, slediti i ostali zračni aparati. Siguran sam da ćemo do kraja godine omogućiti potpunu pravovremenost pristupa i gotovo ukidanje liste čekanja za sve obolele od zloćudnog raka", istakao je direktor Instituta za onkologiju.
 
Najsavremeniji i tehnički najsofisticiraniji aparati kupljeni su od švedske "Elekte" i neće samo skratiti vreme pristupa terapiji, nego će omogućiti i tri potpuno nove tehnike zračenja, kakve se do sada nisu primenjivale u Srbiji i regionu.
 
Na Institutu za onkologiju Vojvodine čuo se podatak da od prošle nedelje, kada je započeta trijaža pacijenata, njihov broj na čekanju za zračenje se spustio za više od 90.
 
Trenutno je na listi pristupa aparatu za zračenje ukupno 771 pacijent, a očekivanja nadležnih su da će u najkraćem roku uz ovakvu opremu, lista čekanja biti sasvim ukinuta.
 
Autor: 021.rs
  • Anonimus

    21.03.2016 17:39
    Tek sad?
    A niko ne spominje da pacijenti u Kamenici vec bar godinu dana gledaju iste te aparate neotpakovane, u najlonu, dok umiru od raka! Sta, cekao se pravi trenutak da televizija uhvati, nekome je odgovaralo bas sada? Sram vas bre bilo!!! Koliko zivota nosite na savesti? Ako je uopste imate. A sudeci po tome kakva nam je drzava, nemate je.
  • Ljuba

    20.03.2016 23:19
    za Lidera
    Kad ti je zdravstvo na dnu, kad je oprema stara više decenija i kad se pitaju ne partijski lešinari, no struka, nabavi se ono što je u datom trenutku najnaprednije i najbolje. Zato ovakav aparat malo ko ima oko nas - njihovi već imaju po koju godinu staža.

    Uporedite zdravstvo u Hrvatskoj s našim, sve je jasno. Zato, svaka čast na istrajnosti i otporu svim podmetanjima iz neSNSosne Vlade Srbije!
  • Jovisa

    20.03.2016 21:26
    Pravi covek na pravom mesu. Bravo Pajticu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti