Kako se prave jelovnici u "Radosnom detinjstvu"

Jedan od najbitnijih faktora za rast i razvoj dece je njihova pravilna ishrana u predškolskom uzrastu. Stoga je mnogo činilaca, ali i stručnjaka koji učestvuju u pravljenju jelovnika za najmlađe Novosađane.

Prema rečima Dejana Bašića, tehnologa u "Radosnom detinjstvu", neophodno je pravilno odrediti jelovnike koji predstavljaju adekvatnu zamenu za najveći deo ishrane kod kuće. Istovremeno treba da budu korektor eventualnih nepravilnosti porodične ishrane.

"Da bi se to obezbedilo neophodna je primena odgovarajućih normativa. Kada se planira jelovnik strogo se poštuju potrebe dečijeg organizma u energetskim, gradivnim i zaštitnim materijama. Jelovnik se donosi na mesečnom nivou za koji se nastoji da bude izbalansiran po energetskim i hranljivim vrednostima svih obroka, odnosno da se deci obezbedi 65% od planiranih dnevnih energetskih potreba, što se u potpunosti ispoštuje", kaže Bašić za 021.

On dodaje da predloženi jelovnik odobrava Komisija za ishranu. Nju čini puno osoba - nutricionista, doktor iz resora higijene ishrane Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pedijatar Doma zdravlja, predstavnik gradske Uprave za zdravstvo, direktor Radosnog detinjstva, rukovodilac službe ishrane, koordinator Službe za preventivno zdravstvenu zaštitu, predstavnici iz Službe za preventivno zdravstvenu zaštitu, šefovi u kuhinjama i vaspitači.

U vrtićima Radosnog detinjstva se za doručak uglavnom jedu mlečni proizvodi ili riba, za užinu voće ili kuvane poslastice, dok je ručak rezervisan za meso, variva, povrće, supe i salate. Takođe, Institut za javno zdravlje Vojvodine svakodnevno vrši laboratorijsku kontrolu, odnosno analize uzoraka hrane i briseva.

Kuhinju Radosnog detinjstva mesom snabdevaju Štrand i Selekta

Deca u "Radosnom detinjstvu" već dugi niz godina jedu crveno meso novosadske industrije mesa "Štrand", dok ova ustanova piletinu nabavlja od kompanije "Selekta" iz Novog Sada. "Štrand" se mesom snabdeva sa farmi PIK Bečej, u Kljajićevu i sa farme "Doža Đerđ" kod Bačke Topole, dok "Selekta" piletinu nabavlja uglavnom iz preduzeća "Perutnina" iz Ptuja.

"Radosno detinjstvo" meso od ovih mesara naručuje krajem meseca za sledeći mesec i to orijentaciono, dok se svakog četvrtka šalje detaljni plan nabavke za narednu nedelju.

Iako je mesna industrija poslednjih meseci na stubu srama zbog slučaja Industrije mesa "Matijević", postoje kompanije koje već dugi niz godina rade transparentno. Jedna od takvih je i Industrija mesa "Štrand" koja posluje 27 godina i uživa veliki ugled među Novosađanima, a sa prekidima, dvadesetak godina mesom snabdeva upravo "Radosno detinjstvo".

Vlasnik "Štranda" Dušan Savkić, za 021 otkriva koje to mesne proizvode najčešće naručuje predškolska ustanova.

"Pored svežeg svinjskog i junećeg buta bez kosti, od mesnih proizvoda isporučujemo im i stišnjenu šunku, pileća prsa u omotu, slaninu, paštete i kranjske kobasice, dok pileće meso isporučuje drugi dobavljač. Pritom, sve ove proizvode u redovnoj proceduri kontroliše Institut za prehrambene tehnologije", kaže on.

Pored Radosnog detinjstva, "Štrand" svojim mesom snabdeva i Klinički centar Vojvodine, Elektrovojvodinu i mnoge novosadske restorane. Prema rečima Savkića, nikada nisu uvezli industrijski separisano meso, dok se odlaganje animalnog otpada strogo kontroliše.

"Samo odlaganje neiskorišćenog mesa i mesnih proizvoda odlaže se u skladu sa Ugovorom o neškodljivom odnošenju animalnog otpada koji je potpisan sa AIK Bačka Topola čija vozila dolaze u proizvodni pogon tri puta nedeljno. U samom pogonu postoji posebna hladnjača sa kontejnerima za kosti i ostali animalni otpad", navodi Savkić. 

"Štrand" inače ima 16 prodavnica, od čega je 12 u Novom Sadu, a po jedna u Veterniku, Futogu, Čeneju i u Bačkoj Palanci.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

Foto: Youtube

  • LOL

    23.03.2016 09:43
    Interesantno je da ljudi komentarisu samo da bi komentarisali a ne znaju nista o temi ili ih jednostavno ne dostice. Cena koju roditelji placaju po detetu je skoro 4000 din, ostalo je subvencija. Puna cena koju Rd dobija po jednom detetu je skoro 17000 dinara. Neko od tih para zivi ceo mesec i jos placa racune, tako da je besmisleno pricati o tome "sta vi hocete za vasih nepunih 4000 din, kako vas nije sramota da se bunite i sl.".Za kuvana jela nemam puno zamerki sem sto su vecinom cista zaprska, ali zato uzina i dorucak su blaga katastrofa. Nije tacno da se ne moze napraviti zdrav jelovnik za malo para vec je problem da se danas sve i svako ne upucen i ne skolovan bavi ishranom dece. Niko skolovan ne bi preporucio detetu virsle, safalade, parizere, pastete, margarin, beli hleb i sokove u foliji. Za te iste pare dece mogu dobiti voce svaki dan za uzinu a ne jednom/dvaput nedeljno. Umesto jeftine farbane vode sa ukusom mogu dobiti jogurt,, caj pa cak i cista voda je bolja od toga.A sto se tice dorucka zar ti "nutricionisti" nisu culi za zitarice, recimo ovsene, jecmenei razene pahuljice u mleku ili jogurtu za dorucak, kiselo mleko, jogurt, mladi sir, integralni hleb, kornfleks(ne zasladjen) itd. Mogucnosti su bezgranicne samo je probem u lenjosti i u losem kadru koji se bavi tim pitanjem!
  • Likica

    23.03.2016 09:28
    sta je tu je
    Nisam nezadovoljna jeleovnikom. Znam pouzdano da mnoga deca kuvano jedu samo u vrtici, jer se kod kuce ne kuva. A sve zavisi od toga koliko ima sredstava. Deca dobiju 4 obroka sto nije mala stvar.
  • Jovan

    23.03.2016 09:26
    ...
    ...Cena jeste niža nego u privatnim vrtićima, ali je i kompletna usluga na daleko nižem nivou. Mnogi vaspitači otaljavaju, ne izvode decu napolje, ne angažuju se ni trunku da obogate standardni, suvoparni sadržaj (čast izuzecima). Jelovnik je najblaže rečeno OSKUDAN i sve je gori. Ribe nema nikada, deca se kljukaju margarinom, paštetom, mahunarkama i testom, mesa gotovo da više ni nema, a predškolska ustanova postaje pravo ogledalo države-otaljavanje, nezainteresovanost i neprofesionalnost.
    Suština je sve više u onoj maksimi radnika nekadašnje "Zastave": "Kakva meni plata-takva tebi vrata".
    U radu sa decom ne sme biti kompromisa i svako ko nije spreman da se maksimalno založi za budućnost-ne zaslužuje i ne treba da radi sa decom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti