Pojeftinjuju grejanje i topla voda u Novom Sadu

Gradsko veće je Skupštini grada predložilo da se smanji cena grejanja i tople potrošne vode, što nije zabeleženo godinama unazad u Novom Sadu.

Cena grejanja će se smanjiti za 5,77 odsto, a tople vode za 6,15 odsto. U zavisnosti od kvadrature stana,  Novosađanima će mesečni računi za grejanje biti niži za oko 300 dinara. Na primer, za stan od 50 kvadrata cena grejanja će pojeftiniti sa 5.390 dinara na 5.079, dok će za stan od 70 kvadrata grejanje umesto 7.546, biti 7.110 dinara.

Kada je u pitanju topla voda, prosečno domaćinstvo koje troši oko pet kubika tople vode i koje je do sada za to plaćalo 1.332 dinara, sada će plaćati 1.273 dinara.

Nova cena grejanja će sa PDV-om biti 101,58 dinara po kvadratu u odnosu na sadašnjih 107,81 sa PDV-om, a tople potrošne vode 254,73 sa PDV-om po kubiku u odnosu na 266,49 sa PDV-om.

Kako se navodi u saopštenju Grada, odluku o smanjenju cene grejanja i tople vode Skupština grada će usvojiti na sednici u petak, 25. marta, a primena će početi od aprila.

"Smanjenje cene grejanja i tople potrošne vode jedan je od dokaza da JKP "Novosadska toplana" vodi odgovornu i ozbiljnu poslovnu politiku, u interesu svih građana Novog Sada. Javna i javno komunalana preduzeća čiji je Grad osnivač moraju biti u službi opšteg interesa, i ponuditi najkvalitetnije usluge pod najpovoljnijim uslovima. Od preporoda javnog sektora u mnogome zavisi standard svih građana, i zato odlučni nastavljamo da preduzimamo mere racionalizacije i unapređivanja funkcionisanja gradskih preduzeća. JKP "Novosadska toplana" treba da posluži kao primer drugima da državno preduzeće ne mora biti gubitaš, već da ima važnu ulogu u razvoju vitalnih sistema grada", stoji u saopštenju gradonačelnika Miloša Vučevića.

Podsetimo da je Srbijagas ranije saopštio da će smanjiti cenu gasa za 12,93 odsto od 1. aprila. S obzirom da je ovo preduzeće glavni isporučilac gasa za "Toplanu", nameće se logičan zaključak da se ovim smanjenjem našlo prostora da građani "osete" smanjenje cene ovog energenta.

Autor: 021
 

  • @dule

    25.03.2016 15:24
    Meni je sasvim jasno da postoji fiksni deo odrzavanja svega, uz dodatni deo koji zavisi od potrosnje. Samo mi nije jasno da postoji neko (ako nije cesac one stvari iz toplane koji voli svoj drzavni poso), kome je u redu da se ne zna sta je tacno i koliko taj fiksni deo, a kolika je potrosnja i kolika je cena iste. Sistem zahvati svakom u dzep koliko ti se hoce (jer ti se moze) i onda trpaj u svoje bure bez dna svakako nije za pohvalu.
  • Adelaide69

    25.03.2016 13:23
    Pred
    izbore...cccccccc
  • Blesava

    25.03.2016 12:35
    @Drum Mislite li vi da treba da grejanje bude skuplje sada za vreme proleća i leta? To je smešno! Prvo, treba da se smanji cena grejanja sada kada dolaze topli dani! Šta će nam grejanje tokom proleća i leta? Grejanje nam je bilo potrebno samo u toku hladnijih dana, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti