Spomenik Tolstoju u Novom Sadu

Savet za kulturu Skupštine grada podržao je predlog da se u Novom Sadu postavi spomenik piscu Lavu Nikolajeviču Tolstoju.
Savet za kulturu Skupštine grada podržao je predlog da se u Novom Sadu postavi spomenik piscu Lavu Nikolajeviču Tolstoju.

Predlog je dostavio odbor za obeležavanje 100 godina od smrti ruskog pisca,a naknadno će biti odlučeno u kom od gradskih parkova će biti postavljena bista, koju je izradio Vladimir Jokanović.

Savet je prihvatio i predlog Vojvođanskog društva za železnicu da se na zgradu Elektrovojvodine postavi spomen ploča povodom 100 godina (1911-2011) korišćenja električne energije u Novom Sadu.

  • Hristina Lazić

    05.02.2011 12:34
    Tolstoj ima veze sa svakim obespravljenim, ako tak
    Najpre, Lav Tolstoj nije tako popularan u Ruskom sistemu, da bi to moglo biti ulizivanje.
    Potom, potpuno nasuprot Dostojveskom, koji je zastupao sveslovensku ideju, govorio o Srbiji i zalagao se da joj se pomogne u oslobođenju protiv Turaka, Lav Tolstoj nije imao jedne lepe reči za Srbe i njihovo postojanje. To je bila jedna od oštrih razmirica struja kojima su pripadali. Toliko o privrženosti Tolstoja Srbima.
    Međutim, bio je prvi MISLILAC PACIFISTA - nenasilne borbe za humana prava. Verovali ili ne, njegove reči leže u osnovi pacifističkog pokreta, a njegov najveći sledbenik bio je Gandi.
    Koliko imamo kamenja i kamenčića u Srbiji, na svakom bi trebalo podići spomenik.
  • Slaninar

    23.09.2010 22:32
    Da li će...?
    Neko od rukovodilaca ruske kompanije NIS otvoriti ovu novu znamenitost Novog Sada? Baš me interesuje šta bi ovdašnji turistički vodiči mogli da odgovore nekom strancu kada bi ovaj priupitao kojim dobrom je veliki ruski pisac dobio spomenik u Novom Sadu?
    Trebali su direktno Putinu da dignu za života spomenik i tako pokažu čije im je g...o najsladje.
    Da li možemo očekivati i spomenike Henriju Mileru, Markesu, Borhesu, Hemingveju...?
    A što se tiče ovog naklapanja da je Tolstoj planirao da živi u Novom Sadu, mogu i ja da tvrdim da je Hemingvej poslednje poželeo da peca na Šodrošu i da je s tom rečenicom na usnama otišao u večna lovišta. I to će možda jednog dana postati istina i možda ovaj jednog dana na Ribarcu dobije spomenik.
  • a ispod će stajati

    23.09.2010 19:25
    tabla sa Pajtićevim potpisom
    da bi zanli kome imao da zahvalimo za bistu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti