Privatizacija Luke Novi Sad prolazi u tišini

Ministarstvu privrede do srede, 30. marta trebalo bi da pristignu ponude po pozivu za privatizaciju Luke Novi Sad, jedine luke u Srbiji koja nije prodata.

Iako su prethodni pokušaji prodaje Luke Novi Sad obustavljeni jer su se tome prvo 2009. godine usprotivile sve političke stranke, a potom je 2013. godine to dovelo i do smene rukovodstva, sadašnji poziv za prodaju prolazi bez skoro ikakvih reakcija.

Iz Ministarstva privrede do sada nisu data jasna objašnjenja zašto je sada pokrenuta prodaja jedine luke u Srbiji koja radi i pri tome posluje pozitivno sa profitom. Sama uprava Luke uporno odbija da bilo šta kaže, a ćuti i novosadska vlast.

Ministar privrede Željko Sertić je za RTS samo naveo da strateški partner u Luci Novi Sad kao i u drugim lukama može da bude operater i da ne može da bude vlasnik zemlje ili infrastrukture.

"To je definisano zakonom i građani mogu da budu mirni. Da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor s nekom od potencijalnih zainteresovanih kompanija, to ćemo videti u nekom narednom periodu", rekao je Sertić.

Dodajmo i da su se u proteklih mesec dana o prodaji Luke Novi Sad oglasili i SNS i DS, a više o njihovim stavovima možete pročitati OVDE.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin kaže da Luku ne treba privatizovati zbog toga što postoji opasnost da se pretvori u drugu namenu.

"To je zemljište koje se nalazi u centru grada. Ne treba je privatizovati zbog toga što se cela koncepcija razvoja Srbije zasniva na dunavskoj strategiji, već je potrebno da država upravlja tim resursom", naveo je Vasin.

Inače, u samom pozivu ministarstva privrede potencijalnim zainteresovanim ulagačima se nudi da sami predlože model privatizacije, odnosno da li su za prodaju kapitala, prodaju imovine, strateško partnerstvo – putem dokapitalizacije ili strateško partnerstvo – putem osnivanja novog privrednog društva. Zainteresovani kupci u pismu bi trebalo da navedu i indikativnu cenu, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih na neodređeno vreme.

Autor: 021.rs/RTS

  • dule

    30.03.2016 12:39
    Jel može neko realno da mi objasni šta ima loše u privatizaciji Luke Novi Sad? Ali realno, one bajke kako je Luka sada moja a posle privatizacije neće biti slobodno preskočite.
  • Carls Tejlor

    29.03.2016 20:04
    Jedan od nebrojano mnogo razloga koji govore zasto je lose glasati za SNS i satelite.
  • DonJuan

    29.03.2016 17:35
    Napredne karikature unistile Novi Sad za par godina. A lepo ih je docekao 90-ih kad su pobegli traktorima 200 na sat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti