Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obeležio pola veka rada

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode već 50 godina predstavlja balans između težnji za očuvanjem životne sredine i ambicija za modernizacijom.

Ovako je ulogu Pokrajinskog zavoda objasnio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine na proslavi pola veka postojanja ove institucije. "Zavod je večito bio u žiži sukoba različitih interesa, za očuvanjem prirode, podizanjem i rekonstrukcijom onog što je uništeno i želje za građenjem, modernizacijom i napretkom tehnologije sa druge strane. Zbog toga je često i karakterisan kao kočničar napretka, ali institucija kao što je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koja postoji evo već 50 godina zaslužuje ovakav kredibilitet i snagu", rekao je Pastor.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode počeo je sa radom 1. aprila 1966. godine, a najviše teritorija stavljenih pod zaštitu prirode bilo je 70-tih godina, da bi danas 6,4 odsto teritorije Vojvodine bilo pod zaštitom, a zajedno sa ekološkom mrežom, celih 16,2 odsto.

Kako je objasnila direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Biljana Panjković, "Vojvodina nema velikih prirodnih staništa, već su svi mali i razjedinjeni, i svi zajedno mogu činiti oko 17,5 odsto što znači da je već veliki deo posla urađen".

Tokom 50 godina rada Pokrajinski zavod za zaštitu prirode uspeo je da zaštiti preko 130 područja, da identifikuje ekološku mrežu i radi na nominaciji drugih lokaliteta kako bi postali zaštićena područja. Na ovaj način se prirodni potencijal stavlja u službu održivog razvoja Vojvodine, naveo je Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

"Ovaj prirodni potencijal koji Vojvodina ima trebao bi što više da se koristi u razvoju lokalnih zajednica. Sada je veliki izazov kako sav taj zaštićen prostor čuvati, unapređivati i sprečiti od propadanja. Ono što je jako bitno i u čemu prednjačimo u odnosu na ostatak Srbije je da je Zavod uspeo da inkorporira režime zaštite u sve prostorno planske dokumente i projekto-tehničku dekumentaciju na svim nivoima, i time zaštitu životne sredine uklopio u ostale sektorske politike", objasnio je Puzović.

Da je vojvođanski Zavod za zaštitu prirode poseban u odnosu na ostatak zemlje svedoči i potpredsednik pokrajinske lade Miroslav Vasin, koji je istakao da na putu Srbije ka Evropskoj uniji Vojvodina prednjači po pitanju usaglašavanja zakonskih okvira i procedura u oblasti zaštite životne redine, te da su vojvođanski stručnjaci ključni u pregovorima sa Evropskom unijom vezano za ovu oblast.

Autorka: Gordana Ćosić

  • Shimmy

    31.03.2016 14:30
    Cestitke
    Ovom prilikom najiskrenije cestitke i zahvalnice upucuju svi gradjani i gradjanke Novog Sada, veliko hvala za "uredjenje" limanskog parka, prebujno zelenilo na grbavici, parking kod univer export-a i buducu garazu kod muzeja savremene umetnosti ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti