FOTO: Novosadski tržni centri sablasno prazni

Nekada je centar Novog Sada vrveo od šarenih izloga, bilo da su u pitanju butici, prodavnice, brza hrana, zlatare ili tržni centri, a danas je sve više napuštenih i zatvorenih lokala, kako u glavnim ulicama, tako i u pasažima.

Jedan od osnovnih problema jeste dolazak velikih trgovinskih giganata koji manje trgovce okupljaju u velike centre. Još jedan razlog je i to što su cene zakupa lokala visoke za domaći standard

U strogom i širem centru Novog Sada sve je više praznih i zatvorenih lokala, a samo u Dunavskoj ulici zatvoreno je pet. I u drugim gradskim zonama sve je više lokala na kojima stoji katanac, pa su tako Spens, Pariski magazin, Tržni centar Lupus - poluprazni, a Merkator se sve više suočava sa istim problemom. 

Predsednik Društva trgovaca iz Novog Sada Mlađan Šumić ističe za portal 021 da su problemi sa kojima se zakupci suočavaju veliki.

- U poslednjih nekoliko godina smo upozoravali da treba da se spuste cene poslovnog prostora, međutim, to nije naišlo ni na kakav odgovor. Upozoravali smo da je bolje da budu niže cene i da ljudi rade, jer će neko biti zaposlen i postojaće promet, što je bolje nego da lokali budu zatvoreni. Još jedan problem jesu veliki tržni centri, kao primer BIG. Oni su napravljeni u gradu i tada je postojao zakon da svi veliki trgovinski lanci moraju da budu na obodu, odnosno periferiji grada. U svim metropolama su oni na obodu grada, a u gradu su manje radnje i butici, pa tako svoje tržište imaju i mali trgovci. Međutim, mi smo pustili da se usele u grad, tako da je to još jedan od razloga zašto se lokali zatvaraju - rekao je Šumić.

Postupak davanja poslovnog prostora u zakup sprovodi komisija koju obrazuje i imenuje direktor Javnog preduzeća "Poslovni prostor". Komisija predlog i tekst ugovora o zakupu dostavlja Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove. Zatim procedura ide preko Gradskog javnog pravobranilaštva, Gradske uprave, a akt o davanju poslovnog prostora donosi Gradsko veće. Na kraju JP "Poslovni prostor" zaključuje ugovor sa zakupcem.

Direktor novosadske agencije za nekretnine "Magnat" Dejan Čagorović kaže za 021 da je velika razlika u cenama po lokacijama.

- Razlika u cenama jeste lokacija na kojoj se određeni lokal nalazi. U Železničkoj ulici je pre nekoliko dana kupljen lokal od 50 kvadrata, a cena mu je bila oko 150.000 evra, odnosno 3.000 evra po kvadratu, a u nekom zabačenijem delu grada može se iznajmiti i za 100 evra po kvadratu. Ono što ima vrednost i dalje košta mnogo, tako da se cene na popularnim lokacijama kreću od 2.000 pa čak i do 7.000 evra po kvadratu.  Došlo je do toga da su lokali na pojedinim mestima jeftiniji za iznajmljivanje od stanova - kaže Čagorović. 

Iz "Poslovnog prostora" kažu da se lokali podjednako traže u svim delovima grada, a najviše se traže u takozvanim ekstra zonama, odnosno ekstra A, B i C zoni. Iz ovog preduzeća su za 021 rekli i da preduzimaju sve mere u okviru svojih nadležnosti kako bi regulisali potraživanje prema zakupcima, ali da zakupci zakupninu i druge troškove ne izmiruju na vreme.

Uprkos svemu ovome, Novi Sad u skorijoj budućnosti treba da dobije još jedan tržni centar, koji će se graditi kod Spensa. Više o tome možete pročitati OVDE.

Autor: Dejan Đolović (dejan@021.rs)

  • Aris

    25.09.2017 12:48
    Gluposti
    Svi lokali u gravnoj ulici Dunavskoj su izdati ima 4 lokala koja su pod sporom oko restitucije i oni stoje svaki drugi se izda u roku od 15dana tako da gospodin koji je pisao tekst i nema bas neko veliki znanje bolje da se drzi provizija od prodaje!!
  • NS

    07.04.2016 11:35
    centar
    Po meni je nedopustivo da u centru grada nemamo više ništa osim kafica i banaka (koje uzgred rečeno rade do 16/19 tek po neka do 19 h). Znam po sebi kad idem u inostranstvu uvek kupim nešto u centru za uspomenu, ovde kod nas možeš samo da popiješ i pojedeš nešto za uspomenu :(. Inače u tržne centre ne idem, daleko mi je i nemam vremena, pa ako se se sve iseli u BIG, neću više ništa ni kupovati, osim samo kad moram. Pa ko voli nek izvoli, za koju godinu kad ni BIG ne bude interesantan šta ćemo sa tim čudovištem? Da li će iko fabriku koju da oporavi? ili će kao Matijević da kupi fabriku autobusa da bi izdao njihov prostor?
  • Zoja

    06.04.2016 23:34
    Sibicari
    Mislim da je ipak najpovoljnije kupovati onu kozmetiku od ovih prodavaca na ulici, sto izlazu na kartonskim kutijama i kamp stocicima. Bude jeftino, a ima svasta. Tu i tamo, nadje se i vesa i carapa, a sundjeri za pranje sudova i dzirlo gluposti za ljustenje i secenje svega i svacega su bez premca.

    Jako volim ovakve tekstove, vrlo su informativni i zabavni. Vidi se i da su izvori pouzdani, i sva problematika je sagledana iz vise uglova gledanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti