Skoro polovina mladih nezaposlena, a ponuda za posao sve manje

Skoro petina radnog stanovništva u Srbiji je nezaposlena, što utiče i na omladinu od kojih je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, trećina izložena siromaštvu.
Stopa nezaposlenosti među omladinom od 15. do 24. godine u drugom kvartalu 2015. godine iznosila je 43,1 odsto. Još veći broj ove populacije je neaktivan kada je reč o radu, što se objašnjava činjenicom da su u pitanju uglavnom srednjoškolci i studenti, koji i dalje žive sa svojim starateljima. Poslednji podaci RSZ-a pokazuju da je u Novom Sadu tokom 2014. godine bile 2.329 mladih korisnika usluga socijalne zaštite. 
 
Kako bi pronašli posao, time i finansijsku sigurnost barem na kratko, mladi u Novom Sadu se često prijavljuju u omladinske zadruge, koje bi trebalo da im pronađu poslove. Međutim, direktor OZ "Kodeks" Dejan Sekulić kaže za 021 da je ponuda posla dosta opala u odnosu na prethodne godine.
 
"Nekada je zaista bilo drugačije, svi koji bi došli mogli bi da biraju kakav posao žele, da li lak, težak, sa dužim ili kraćim radnim vremenom, ali danas nije tako. Dešava nam se da po mesec dana niko ni ne nazove. Ranije je bio slučaj da preduzeća zovu mlade osobe da rade na sajmovima, štandovima i slično, a danas je i to opalo, jer im je isplativije da za to zaduže nekog svog radnika, kog neće platiti, umesto da daje dnevnicu nekom studentu", priča Sekulić.
 
Polovinu mladih roditelji teraju da nađu posao
 
Naš sagovornik dodaje da iako se mladi javljaju u velikom broju u potrazi za poslom, barem polovina njih to čini pod pritiskom roditelja. On ističe da oni kojima je plata potrebna kako bi mogli da prežive na kraju i nađu posao. 
 
Sa njim se slaže i direktorka OZ "Pravi pobednik" Valentina Krstić Budić, koja još dodaje da studentskoj populaciji najveći problem predstavlja nedostatak vremena.
 
"Zbog obaveza koje imaju mladi uglavnom traže takozvane blic poslove, one za koji iziskuju malo vremena. Kada je reč o studentima, dosta toga zavisi od ispitnih obaveza na fakultetu, a dešava se da se sezone sajmova i sezonskih poslova poklapaju sa ispitnim rokovima i onda retko koga možemo da nađemo za neki posao", objašnjava Krstić Budić za 021.rs.
 
Mladi bez prilike da steknu iskustvo
 
Student Milovan Nikolić ističe da su mladi prilično demotivisani zbog nedostatka prilika za zaradu. 
 
"Za nas je prilično teško da dođemo do bilo kakvog novca jer svi traže iskustvo, a niko ne nudi mesto na kom bi mogli da steknemo veštine za koje će se reći da predstavljaju iskustvo. Naravno, postoji grupa poslova za koje ono nije potrebno, ali su prihodi mizerni", priča ovaj student.
 
 
Svake godine sve veći broj mladih tokom leta napušta zemlju kako bi na nisko-plaćenim poslovima zaradili novac. Nikolić za 021.rs ističe da ono što se u inostranstvu smatra nisko-plaćenim za naše standarde predstavlja bogatstvo.
 
"Ne smatram da odlazak u SAD ili bilo gde u inostranstvo može da doprinese sticanju iskustva koje biste kasnije mogli da primenite ovde. Čisto sumnjam da neko ima ambiciju da bude perač sudova u Srbiji. Ovo je jednostavno dobar način da mladi ljudi preko leta zarade dosta novca, koje u Srbiji ne bi imali šanse da zarade. Ne radi se tu u razlici od 50 evra, nego od par hiljada dolara", kaže Nikolić i dodaje da je odlazak zanimljivo životno iskustvo, ali i krajnje rešenje za sve veći broj mladih.
 
"Vi kao sezonski radnik u Americi možete da se učlanite u sindikate, postoji evidencija da ste tu i da radite nešto. Imate siguran minimalac, a ne ko kod nas da dobijate koliko gazda odluči ili da radite deset godina bez radnog staža", zaključuje naš sagovornik.
 
A da je odlazak rešenje za mnoge govori i podatak da Srbiju godišnju napusti oko 30.000 ljudi, od čega je veliki broj mladih i obrazovanih, što bi u budućnosti zemlju moglo da dovede do problema nedostatka stručnih kadrova.
 
Autor: Zoran Strika
  • G

    08.05.2016 12:23
    @@Slovensko - slažem se sa vama da treba vrate sav iznos besplatne školarine, i to istog trenutka kada država njima i njihovim roditeljima vrati kompletan iznos poreza koji su za života uplatili. Lečite se.
  • /

    07.05.2016 13:25
    /
    inzenjer ove drzave vas drzi nezaposlene da se ne bi ste prozapadili isto kao sto srbe nisu slali u skole da ne pokatolice
  • @Slovensko

    06.05.2016 01:49
    Ne zaboravite da pre odlaska u inostranstvo vratite iznos besplatne školarine za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, i ako imate stanove otkupljene za 100 maraka. Srećan put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti