Novosadski istraživači stvaraju pametne gradove

Mladi novosadski istraživači sa Fakulteta tehničkih nauka više od dve godine rade na novim tehnologijama u oblasti telekomunikacija u saradnji sa brojnim eminentnim univerzitetima u Evropi.
Reč je o evropskom projektu "Advantage", posvećenom naprednim komunikacijama u "pametnim" elektroenergetskim sistemima, tačnije stvaranju "pametnih gradova", "pametnih kuća" i sličnih inovacija koje nas očekuju u budućnosti.
 
Na sastancima nedavno održanim u Rektoratu, istraživači su imali priliku da čuju niz predavanja naučnika iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, na kojima su se upoznali sa daljim radom i trendovima u svojim predmetnim oblastima. Profesor FTN-a Dejan Vukobratić ponosan je zbog učešća na ovako bitnom naučnom projektu.
 
"Kompletno istraživanje bazirano je na delu globalnog tehnološkog trenda poznatog kao Internet of Things, koji trenutno predstavlja najdinamičniju oblast ICT tehnologija u svetu. Smart Grid koncept zahteva sposobnost potrošača da šalju povratne informacije prema proizvođačima energije u formi trenutnog stanja mreže, trenutne potrošnje, ali i nekih osnovnih statističkih parametara o ponašanju potrošača oslanjajući se na postojeće i nove telekomunikacijske tehnologije, pre svega bežične tehnologije kao što su mobilni ćelijski sistemi četvrte i pete generacije", objašnjava Vukobratić.
 
Učešće u ovom projektu za fakultet znači napredovanje u bitnim naučnim, do sada manje istraženim oblastima, a prema rečima profesora Vukobratića učešće je doprinelo vidljivosti i konkurentnosti FTN-a u Evropi i očekuje se bolja prohodnost u budućnosti. Lider konzorcijuma Advantage je Univerzitet u Edinburgu, a toj zajednici pripadaju i Fakultet tehničkih nauka kao i fakulteti i kompanije iz Danske, Španije, Velike Britanije i Srbije.
 
Projekat će se realizovati do kraja 2017. godine, kada se očekuju i konačne prezentacije utrošenog truda novosadskih studenata. Na koje načine Novi Sad pokušava da postane "pametan grad" pročitajte OVDE.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti