"Koštana" Kokana Mladenovića igraće se u Novom Sadu

Rad na predstavi "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića počeće 20. juna u Novom Sadu, u SKCNS Fabrici i Srpskom narodnom pozorištu.
Predstava će biti rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta.
 
"Danas je završen jedan dug put traganja Koštane koja teži za slobodom, posle svih peripetija, cenzorstva i kukavičluka konačno ima dom, i to tri doma. To su upravo ove tri kuće koje su koproducenti ovog projekta, koje stavljaju interese teatra iznad svih ostalih", rekao je Kokan Mladenović.
 
Ulogu Koštane glumiće Božo Vrećo, bosanskohercegovački sevdah pevač, kome je ovo teatarski debi. Ističe da je veliki izazov igrati ovu ulogu: "U ovaj proces zaista ulazim intimno, daću sve od sebe da ona zasija i kao muškarac i kao žena, jer ova Koštana neće biti reinkarnacija pređašnjih viđenja te uloge. Ona će biti nešto posve novo nešto što prati moju energiju i ono što ja svakako već radim na sceni izvodeći sevdah. Takođe mi je važno da ona ima neku tradicionalnu ali i savremenu formu koja mene prati".
 
"Ovakva Koštana, i sva ova lutanja koja smo prošli, ne bi bila da nju ne glumi Božo Vrećo. Kako gazda Mitke kaže u samom komadu, to nije pesma nego glas. Taj glas tako fantastičan, moćan, zamaman, nov i drugačiji, dualizam muškog i ženskog koji sam po sebi Božo nosi, živeći taj život i slobodu koju nosi, jeste vertikala koja nosi ovu predstavu", navodi reditelj: "Koštana jeste jedna velika posveta slobodi, ona dolazi da kao lakmus pročita jednu zatvorenu palanačku sredinu, koja ima svoja pravila i koja surovo kažnjava svakog ko se tim pravilima suprostavlja. Imajući u vidu društveno politički kontekst u kom nastaje ovaj projekat ovo neće biti  politička predstava, ali će biti jedno slavljenje slobode. Slobode da se voli, misli, glasno govori ono što se misli uprkos onome što je dominatno mišljenje".
 
Nebojša Dugalić koji će igrati gazda Mitketa kaže da se rado odaziva projektima kao što je ovaj, jer iz jedne potpuno slobodne sredine postavljaju neka pitanja koja inače nije bilo moguće postaviti. "Ovde nije reč o jednom nasilno izmišljenom konceptu gde treba fascinirati činjenicom da Koštanu igra muškarac", ističe Dugalić i dodaje da ga intimno zanima pojam slobode. 
 
"Mislim da je slobodu moguće postići unutar sebe jedino ako se taj paradoks slobode sagleda iznutra. Ono što me još dodatno interesuje je paradoks pojedinca, ovakve Koštane i društva i sredine, a to nije samo odnos između prava na slobodu i licemerne zajednice koja se sveti kada vidi nešto drugačije od sebe. Mislim da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije i dublje, a to je da je zajednici potrebna međa da bi tako u odsustvu veće slobode mogla da čuva nekakav prostor čuvanja granice indentita. Onda kad se ta zajednica sveti onome što je drugačije, ona se sveti zato što nema ime za to Drugo", rekao je Dugalić.
 
Premijera "Koštane" zakazana je za 5. avgust u Centru za kulturu Tivat, a premijera u Novom Sadu očekuje se polovinom septembra.
 
Podsećamo da je "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića bila planirana u Pozorištu na Terazijama, ali je uprava tog teatra od toga odustala.
  • Iz struke

    13.05.2016 12:44
    Šteta što ovako nadaren i kreativan reditelj, pravi tako plitke i loše predstave. Svoje lične frustracije prikazuje kao globalne i to je ono što mu najviše zameram. Jednostavno nije u pravu. No, svako dobro gospodinu Mladenoviću.
  • odusevljena :-)

    13.05.2016 11:51
    Samo nek ljudi dolaze u Novi Sad,na obostranu korist,njihovu i nasu,da konacno zaista postanemo grad kulture!
  • ns ja

    13.05.2016 11:21
    i turske serije su bolje
    Istorija će pokazati svu mlitavost Kokana Mladenovića i da li je taj patetični egzibicionizam umetnost ili težak šund?! Kako naprimer neko nešto sme da nazove "Na Drini ćuprija" kada to nema veze sa naslovom, na koji zloupotrebom skuplja publiku?? Ne razumem tu potrebu da pljujemo na sebe čak i tamo gde to niko od nas niti traži, niti očekuje!? Za konkretnu predstavu "Na Drini ćuprija" koja izvrtanjem i dodavanjem čini da smo svi "isti" ja bih lično voleo da obučem crni kožni mantil i odvedem ga negde da tuca kamen par godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti