Manifestacija "Šta znaš o Crvenom krstu" u subotu u kasarni "Jugovićevo"

Manifestacija "Šta znaš o Crvenom krstu" održaće se u subotu, 14. maja, u kasarni "Jugovićevo".

Manifestaciju organizuje Crveni krst Vojvodine petu godinu za redom u okviru obeležavanja "Nedelje Crvenog krsta", od 8. do 15. maja. "Šta znaš o Crvenom krstu" je nastala po ugledu na Raid Cross, i razvijena je od strane francuskog i belgijskog Crvenog krsta, a u cilju promocije značaja poznavanja i poštovanja Međunarodnog humanitarnog prva. "Šta znaš o Crvenom krstu" realizuje se u saradnji sa Prvom brigadom Kopnene vojske.

Na manifestaciji će biti prisutno oko 100 učesnika-mladih volontera Crvenog krsta uzrasta od 16 do 19 godina, saradnika i sekretara iz 25 vojvođanskih organizacija Crvenog krsta.

Aktivnost je namenjena mladim volonterima Crvenog krsta koji su prošli obuke Crvenog krsta iz Međunarodnog humanitarnog prava i Difuzije. Kao materijal za pripremu, učesnici koriste priručnik koji je izdao Crveni krst Vojvodine "Od ideje do akcije" i "Istraživanje humanitarnog prava" koji je izdao Crveni krst Srbije u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Kroz niz različitih i povezanih poligona koji se odnose na konkretne situacije u ratnim sukobima učesnici igraju uloge zatvorenika, civila, vojnika, humanitarnih radnika, i na taj način, iz različitih uglova, sagledavaju životne teškoće tokom oružanog sukoba kao i pravila koja su na snazi u takvim ekstremnim situacijama. Kroz praktičnu demonstraciju, mladi volonteri imaju priliku da na sopstvenom iskustvu osete problematiku očuvanja i pravilnog sprovođenja Međunarodnog humanitarnog prava i poštovanja Ženevskih konvencija.

Kako je naša zemlja na tranzitnoj migracionoj ruti, Crveni krst se kroz svoju humanitarnu ulogu susretao sa pričama migranata koji neretko svedoče o različitim situacijama nepoštovanja Humanitarnog prava i upravo iz tog razloga Crveni krst ima važnu ulogu u edukaciji stanovništva (posebno mladih) o pravima ljudi u toku oružanih sukoba.

Manifestacija će početi u 10:30 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.