Dali milione, pa obustavili projekat digitalizacije novosadske baštine

Projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada zaustavljen je jer više nema novca.

Pokušaj da se arhive sa kulturnom baštinom Novog Sada približe korisnicima interneta na platformi bbns.rs propao je nakon tri godine rada, iako su pre dve godine na tenderu Kulturnog centra firme "Pantaype" i "CNM" dobijale 10 miliona za ovaj posao.

Novac za digitalizaciju dobijen je i od ambasade SAD, a JKP "Informatika" napravila je nekoliko miliona vrednu laboratoriju za ovaj posao, sa najmodernijim skenerima kojih ima još samo nekoliko u Srbiji.

"Bilo je dosta kontroverzi oko vođenja Kulturnog centra i njegovih projekata dok je direktor bio Andrej Fajgelj i ja sam digitalizaciju kulturne baštine zaustavio dok ne vidimo da li je tu bilo muljanja. Postoji novac za nastavak projekta, ali ja sam u v.d. mandatu, pa nije zahvalno da sada pokrećem tako značajnu stvar", navodi v.d. direktor KC-a Bojan Panaotović.

Da je za digitalizaciju već odvojena pozamašna suma potvrdio je i bivši direktor Andrej Fajgelj, objašnjavajući da je ova ustanova dve godine izdvajala od pet do šest miliona dinara.

"Blic" navodi da je pored ne baš malih ulaganja i ono što je urađeno više nego skromno. Tako je na sajtu bbns.rs zadnja vest stavljena 22. marta 2014. godine, a podaci i tekstovi su skromni, pa je čak primetno i to da je polovina na nemačkom jeziku.

Takođe, domen bbns.rs uopšte nije bio u vlasništvu Grada, već nevladine organizacije Centar za savremenu edukaciju, čiji je zakonski zastupnik Aleksandar Đurđev, nekadašnji član Treće Srbije i Srpske lige, a sada predstavnik Srpsko-ruskog pokreta.

  • Za

    17.05.2016 10:43
    sve
    Za sve kako je urađena "digitalizacija-ubrojčavanje" i na šta su trošene pare treba ispitati:
    - Parovića
    - Đurđeva
    - Fajgelja
    - Čelara
    - Bumbića
  • miki

    17.05.2016 10:37
    digitalizacija
    Digitalizacije ipak ima:
    digitalizacija.ns.rs
  • Blajv

    17.05.2016 09:38
    @Orwell Vegan

    Kanda je neko ozbiljno izvisio za pare za film o jedenju biljaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.