Za proslavu mature nečija cela plata

Novosadski srednjoškolci za proslavu maturske večeri izdvajaju oko 25.000 dinara, što je više od minimalne zarade u Srbiji.
Pripreme za kraj srednjoškolskog obrazovanja počinju plaćanjem maturskih slika, za šta se u proseku izdvaja oko 1.000 dinara. Nakon toga novac odlazi na odeću i obuću, što zahteva najviše novca. Maturantkinja Dajana će za kupovinu stvari koje su joj potrebne potrošiti preko 20.000 dinara iako je pokušala da stvari kupi po najnižim cenama.
 
"Matura nam dođe kao još jedna Nova godina, zato što za samu proslavu izdvajamo 30 evra. Pre toga smo već platili fotografe za maturske slike, a posebno se plaća bend koji će svirati, kao i fotograf na maturi. Svakako najvažniji detalj za mene jeste haljina i odlučila sam da je šijem, jer se tako činilo jeftinije, ali već sam materijal platila 5.000 dinara i još treba da platim krojačicu koja će je sašiti. Cipele koje ću nositi na maturi sam platila 7.000, što je prosek u odnosu na ono što se nudi u gradu. Na kraju dolazi šminkanje i frizura za šta ću izdvojiti između 4.000 i 5.000 dinara", kaže naša sagovornica.
 
Uglavnom se smatra da se za momke izdvaja mnogo manje para, međutim, ta razlika i nije toliko velika. Ipak, kada su u pitanju cene, momci imaju mnogo više izbora, jer u zavisnosti od prodavnice, oni mogu da pronađu pantalone od 1.500 pa do 7.000 dinara. U jednom od novosadskih butika su nam rekli da je cena košulja u proseku 3.000 dinara, te da se maturanti odlučuju i za sakoe koji koštaju iznad 5.000 dinara. Na kraju, novac se izdvaja za patike ili cipele, što plaćaju od 5.000 do 10.000 dinara.
 
Sociološkinja Natalija Bikić ističe da je matursko veče zaista značajno, ali da se previše novca odvaja u tu svrhu. Prema njenim rečima, učenici su svesni da plaćaju previsoke cene za stvari koje će retko kad koristiti, ali se ipak prepuštaju struji.
 
"Ponašaju se u principu 'svi tako, pa ću i ja'. Jednostavno uklapaju se u obrazac ponašanja koji im se nameće i to se očekuje od njih. Oni su svesni da je to ponekad jedna čitava roditeljska plata, ali se vode time da se jednom u životu maturira. Naravno, tu postoji jaz u tome ko koliko troši na odeću, obuću i u ovom slučaju deca iz imućnih porodica jesu ona koja diktiraju standarde, kako estetske, tako i ostale", kaže za 021 Bikić.
 
Prema mišljenju mnogih, proslava maturske večeri se pretvorila u paradu skupocenih toaleta i haljina. Naša sagovornica primećuje da mladi postaju sve narcisoidniji, zbog čega im je pažnja, koju dobijaju na crvenom tepihu, važna.
 
"Često ih nazivam 'selfi generacijom', a da su zaista to, ne primeti se samo na društvenim mrežama, nego i u svakodnevnom životu. To je odraz njihovog narcizma. Zbog toga crveni tepih predstavlja jednu težnju i ideal zbog kojeg je matursko veče važno, jer oni su uložili trud u sebe i potrebno je da se hrani njihovo 'ja'. To je prava slika naše stvarnosti kojoj naginje jedan deo mladih. Reč je o vrednosnom sistemu našeg društva, oni su toga svesni, znaju da taj sistem nije najispravniji, da je potrošački, ali mu se prilagođavaju, jer ne žele da odudaraju. To je donekle razumljivo s obzirom na njihove godine", objašnjava ova sociološkinja.
 
A kada svečanost prođe, u plakarima ostaju haljine, pantalone i sakoi koji će se nositi samo u izuzetnim prilikama. Studentkinja Nikolina Zečević, koja je prošle godine za maturu izdvojila skoro 30.000 dinara kaže da je bilo suludo trošiti tolike novce zbog jedne večeri, ali da joj se to tada činilo sasvim opravdano.
 
"Matursko veče jeste jedan bitan datum, veče kada će se, najverovatnije, poslednji put sastati jedna generacija. Ali sa ove distance shvatam da se to može proslaviti i na drugačije načine. Nije cena garderobe odraz naše elegancije. Smatram da kada bi maturanti sami morali da zarade pare da bi situacija bila sasvim drugačija, sve bi bilo mnogo skromnije, ne zato što ne bismo imali novca, nego zato što bismo naučili da cenimo rad", zaključuje Nikolina.
  • gari

    19.05.2016 16:36
    a zamisli kad imas 4 maturanta, a male mature u hotel parku, pa prave, brucosijade, ekskurzije, slikanja, brate mili imam utisak da sam po zivota radio na ove...jednom u zivotu stvari, al ajd, tesi me sto je besplatno skolstvo pa je jedna plata dovoljna za jednog djaka inace da se placa morao bih 4 posla da radim
  • Nindza Kornjacleone

    19.05.2016 11:50
    A sta bi sa onim da se pozajmi odelo, haljina? Kada vec svi pricaju da ce se nositi otprilike jednom u zivotu. Svoje odelo za maturu sam pozajmio, pa nisam morao da kukam kako sam spicio celu kevinu platu. A posle toga troskovi oko fakultete idu. Lepo kaze otac nacije da nam super ide. Sve se nema, a 200 evra matura.
  • mene

    19.05.2016 11:37
    nije sramota
    Mene nije sramota da kažem da uđem u "Sekendaju" i kupim za 100- dindži vrlo lep, kvalitetan i markiran komad garderobe. Baš pre neki dan, otimačina maturantkinja za haljinice, majičice ili kome šta već treba. Stala sam i posmatrala ih, deca se za sitne pare obukla za maturu, a bilo je na gomilama i stvarčica za svaki dan. Dakle, ima nas koji se zadovoljavamo i Sekendajama, pa napunimo dćakove za 1000 dindži. Sve zavisi od... ;) I eto reeeššššeeeenjaaaaa :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti