Galerija Matice srpske samostalno prikuplja novac za obnovu fasade

Galerija Matice srpske pokrenula je akciju sakupljanja novca za projekat obnove fasade.
Nakon što je saniran suteren, uvećani ukupni kapaciteti prostora za ateljee i radionice, a depoi prošireni i unapređeni uslovi čuvanja dela, prešlo se na rešavanje vidnog problema - oronule fasade. Ona je dočekala i princa Čarlsa, koji je bio u poseti Novom Sadu pre dva meseca.
 
 
S obzirom na to da će država delom učestvovati u saniranju, u Galeriji napominju da je potrebna i pomoć pojedinaca i ustanova. Kako za 021 kaže stručna saradnica u ovoj ustanovi kulture Lolita Pejović, od kraja 2014. godine se javljaju donatori spremni da pomognu obnovu, a iako njihov broj nije mnogobrojan, pomoć je i te kako značajna, a svest o održanju institucija kulture u životu najbitnija.
 
"Trenutno ne postoje novčana sredstva, ali smo konkurisali za projekat obnove fasade koji je u toku i ovim putem pozivamo pojedince i ustanove da daju svoj doprinos i postanu članovi kluba prijatelja Galerije Matice srpske. U toku ove godine već ima novih donatora, koji će dobiti i zahvalnice kao prijatelji Galerije", navodi Pejovićeva.
 
Ona dodaje da visina iznosa nije bitna, već svest o dobrom delu za naše najznačajnije ustanove. Takođe, ne može još uvek da se precizira iznos potreban za punu obnovu, ali će on biti obelodanjen na sajtu ustanove čim pre.
 
"Pridružite nam se, budite mali deo velikog projekta koji će istovremeno ulepšati i naš grad i potvrditi ga kao istinsku prestonicu srpske i evropske kulture", poručuju u Galeriji Matice srpske.
 
Žiro račun projekta obnove fasade Galerije Matice srpske je: 840-158668-06.
 
Podsetimo, 021 je ranije pisao o uništenoj fasadi Galerije Matice srpske koja je dočekala princa Čarlsa prilikom njegove posete Novom Sadu.
  • nervirach

    25.05.2016 13:02
    Samo da ne restauriraju nasi ,,strucnjaci‚‚ Fasada HM-a je bila lepsa dok je nisu dotakli ti nasi. Onaj kip je sramota samo predjeno debelim slojem farbe. I vide se tragovi cetke. Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti