Stanovi za izbeglice u Veterniku početkom 2018. godine

Za 276 stanova za izbeglice koji će početkom 2018. godine biti sagrađeni u Ulici Vojvode Putnika u Veterniku, podneto je 685 zahtva, potvređeno je za 021.rs u Gradskoj upravi.

Iako je konkurs za izbor korisnika ovih stanova bio zaključen još 10. februara, do danas nije objavljena rang lista. U Upravi kažu da posebno formirana komisija uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a proverava prijave.

"Na adresu Gradske kuće prispelo je 685 zahteva, svi zahtevi su obrađeni od strane stručne komisije i potencijalnim korisnicima upućeni su zahtevi za dopunu konkursne dokumentacije. Nakon obrade istih pristupa se bodovanju i formiranju rang liste korisnika. Struktura stanova koji će se graditi zavisiće od brojčane strukture porodica korisnika koji budu ispunjavali uslove i merila za utvrđivanje reda prvenstva, odnosno, kojima će stanovi biti dodeljeni. Shodno navedenom, i sama izgradnja stanova biće započeta tek po okončanju procedure izbora korisnika, a sama procedura zahteva do šest meseci, za prijem, obradu i konačni odabir socijalno i zdravstveno najugroženijih izbegličkih porodica", kaže za 021 poverenica za izbeglice Tamara Milanović.

Što se tiče same izgradnje, Zavod za izgradnju grada je pre nekoliko dana raspisao tender za projektovanje bloka gde će biti sagrađene zgrade sa stanovima, dok dražvno preduzeće "JUP - Istraživanje i razvoj" iz Beograda koje je za to imenovano od strane Vlade Srbije, trenutno bira izvođača radova.

U JUP-u su za 021.rs naveli da je raspisan tender za nabavku usluge izrade tehničke dokumentacije za građenje stambenih zgrada i da se trenutno procenjuju ponude. Ako cela procedura bude završena bez problema, stanovi bi trebalo da budu useljivi početkom 2018. godine.

"Pod uslovom da ceo proces bude uspešan, procenjuje se da novoizabrani projektanti mogu početi sa izradom projektne dokumentacije u julu 2016. godine. Planirani period za projektovanje (idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova) je 180 dana. Nakon dobijanja predmera i predračuna od projektanta i ostalih radnji za pripremu tenderske dokumentacije, JUP će raspisati tender za radove na stambenim objektima. Očekivani datum za raspisivanje tendera je januar 2017. godine. Pod uslovom da nabavka bude uspešna, projekcija je da Ugovor sa izvođačem se može zaključiti do kraja aprila 2017. Prema očekivanoj dinamici izgradnja može početi u maju 2017. godine. Planirani rok izvođenja radova je 300 dana", navode u JUP-u za naš portal.

Inače, podaci Gradske uprave pokazuju da je u Novom Sadu evidentirao 1.529 izbegličkih porodica za koje je neophodno rešiti stambenu situaciju. Od toga, 863 izbegličkih porodica je ranije iskazalo zainteresovanost za dodelu stana, od kojih su 323 jednočlane ili dvočlane, 452 sa tri ili četiri člana i 88 porodica sa pet i više članova.

Konkursom koji je u toku zbrinuće se veliki deo, a ostali će imati šanse da konkurišu za 152 stana koji će se graditi u Futogu. Za tu izgradnju se tek pripremaju memorandumi koje će Grad Novi Sad potpisati sa donatorima.  

Podsetimo da se novac za izgradnju stanova za izbeglice obezbeđuju kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog projekta, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, i da je Novi Sad uključen u ovaj projekat već nekoliko godina.

  • MajkaDevetJugovica

    03.08.2018 03:05
    Mater127
    Nek prave i nuklearnu elektranu,samo nek ne bude prazno,al nek to lici na nesto i nek se to zavrsi,a ne da ostanu posle stubovi..
  • igor

    20.03.2018 22:16
    dodela stana
    po dodeli stana za izbeglicu ja bih odavno stavio sebi konopac oko vrata i obesio se sreca pa sam uspeo da prodam dedovinu
  • Miki

    26.05.2016 23:16
    Punoletan
    Dvadesetak godina izbeglica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti