Studenti FTN-a nemaju novca za odlazak na evropsko takmičenje

Tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka pozvane su da učestvuju na evropskom takmičenju robotike "Eurobot" u Francuskoj, ali nemaju 3.000 evra za put.
Takmičenje je zakazano za 11. i 12. jun, a studenti i profesori pokušavaju sami da sakupe novac za učešće srpskog tima na "Eurobotu". Prevoz za studente košta 4.000 dinara, a noćenje i smeštaj za jednu osobu košta 25 evra. 
 
Prema rečima studenta treće godine FTN-a Uroša Živković, osim njega na takmičenju bi trebalo da učestvuje još 33 studenata, ukoliko, naravno, sakupe potrebni novac.
 
"Priključio sam se timu jer želim da usavršim znanje iz robotike. Pored priprema robota, koje traje već nekoliko nedelja, pokušavamo da prikupimo i novac. Šaljemo pisma privatnim firmama, ali nažalost nakon nekoliko dana većina njih nas obavesti da nisu u mogućnosti da nam pomognu", poručuje Živković.
 
I pored materijalnih problema studenti FTN-a se pripremaju da se takmiče sa evropskim kolegama čiji budžeti za robote nisu ispod 10.000 evra. 
 
"Naši roboti su sastavljeni od delova koji su stari i po nekoliko godina. Kada se vratimo sa takmičenja rastavimo robota i čuvamo delove za naredno. To je jedini način da učestvujemo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Profesori nam pomažu, a dešavalo se da delove robota nabavljamo i na Najlon pijaci. Ne mora da znači da ako je sa pijace ne valja, takve delove treba pametno upotrebiti", istakao je student četvrte godine FTN-a Nenad Peleš.
 
Na evropskom takmičenju robotike predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh. 
  • @Roboticar

    27.05.2016 13:34
    Uzmite vi lepo kredit, pa na put. Vraticete kada odete u inostranstvo i postanete slavni i uspesni, kao sto i planirate.
  • Novosadjanka

    27.05.2016 11:52
    RT-RK, DMS, Levi9...
    Pa drage moje buduce kolege, pokusajte da trazite od IT kompanija novac za put. Barem ih u Novom Sadu ima i svaka druga je u vlasnistvu-suvlasnistvu nekog od vasih profesora.
  • Roboticar

    27.05.2016 11:25
    Svake godine ista prica, snalazimo se kako znamo i umemo... Na zalost, slabo se kompanije i drzavne institucije odazovu da pomognu, pa se cudimo sto ce vecina nas otici u inostranstvo da radi, jer nase znanje se ovde ocigledno ne ceni...

    I da, nije u pitanju 4000 dinara za put, vec daleko veca suma, 4000 eura!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti