Zbog stomačnog virusa novosadska škola odložila ekskurziju u Krupanj

Osnovna škola "Svetozar Toza Marković" odložila je ekskurziju u Krupanj na koju je u ponedeljak trebalo da ide oko 200 đaka trećeg i četvrtog razreda.

Direktor ove ustanove, Petar Narančić za 021 kaže da je ekskurzija odložena nakon što je više od dvadeset učenika jedne beogradske škole završilo kod lekara zbog stomačnih problema.

"Deca iz nekih beogradskih škola koja su već bila tamo imala su zdravstvene probleme. Nazvao sam agenciju i proverio, i danas ćemo imati konačne rezultate od čega su se deca razbolela. Ali ja svakako ne bih svoju decu pustio da idu tamo i tražiću da deca iz moje škole budu sama u hotelu", rekao je on.

Narančić je napomenuo da će đaci ići u Krupanj tek kad bude jasno od čega su se beogradski đaci razboleli i kad opasnost bude otklonjena.

Međutim iz same turističke agencije "Grand turs", preko koje su eskurzije organizovane i deca smeštana u krupanjski hotel "Grand", saznali smo da je ipak poznato od čega i kako su se deca razbolela.

Kako je za 021 rekao vlasnik agencije Petar Knežević, potvrđeno je da zaraza nije izbila u samom hotelu, već da je neko od dece doneo virus i zarazio ostalu decu. 

"Ja sam pozvao sanitarnu inspekciju koja je uzela uzorke hrane, vode i prostorija, i utvrdili su da nema nikavih zagađenja već da je u pitanju stomačni virus koji je tu donešen", rekao je on i dodao da će se tek posle 72 sata, kada izolovani virus bude testiran, znati o čemu se konkretno radi.

Iz preventivnih razloga turistička agencija organizovala je službu koja radi dezinfekciju i deratizaciju, kako bi se hotel i na taj način očistio i otklonile sve dalje opasnosti od infekcija. U tom cilju organizatori eskurzije savetuju roditeljima da na školska putovanja ne šalju decu koja imaju bilo kakve znakove infekcije.

Roditelji sumnjali da je za epidemiju kriva zaražena voda

Redakciji 021obratili su se zabrinuti roditelji učenika Tozine škole da im je naloženo da deca sa sobom na eskurziju ponesu minimum dva balona vode od pet litara.

"Prvo, kako deca od 9-10 godina mogu da nose deset litara vode sa sobom, a drugo zašto nam ta informacija nije preneta na roditeljskom sastanku ili obelodanjena u ugovoru za eskurziju koji smo potpisali, već nam je to sada usmeno preneto? Čuli smo da su se tamo već neka deca razbolela i logičan zaključak je da voda u tom hotelu nije ispravna te je zaraza zbog toga izbila", rekla je majka jednog učenika trećeg razreda.

Ove navode kategorički je odbacio direktor škole Petar Narančić.

"Roditelji su verovatno tu informaciju saznali od nekoga iz škole, ali ko god to da je roditeljima preneo to, rekao je neistinu i zaista ne znam odakle ta informacija", kaže Narančić i ističe da nijedno dete neće morati da nosi ni litar vode na eskurziju, osim ukoliko to samo ne želi.

On ističe da vodu treba da obezbedi hotel. 

  • Tina

    31.05.2016 00:35
    roditeljka
    Ljudi dokle ovaj čovek da dozvoljava trovanje naše dece?.??ne puštajte na,ekskurziju!!!!
  • Ana

    28.05.2016 14:18
    Teški metali zagadili vodu
    Ni posle godinu dana od izlivanja toksične jalovine iz rudnika Stolice u Kostajničku rijeku kod Krupnja problem nije rešen. Ne zna se kada će početi radovi koji bi ga konačno rešili. U jalovini se nalaze teški metali opasni po zdravlje, koji zagađuju zemlju i reke,.

    http://balkans.aljazeera.net/vijesti/krupanj-teski-metali-zagadili-vodu-i-zemlju
  • No comment

    28.05.2016 08:33
    Izolovana je Campylobacter, nedovoljno obradjeno pileće meso!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti