FOTO: Prostitutka stanodavca oštetila za 2.000 evra

Novosađanina Miloša B. za skoro 2.000 evra oštetila je podstanarka I.A. za koju tvrdi da je tek naknadno saznao da je prostituka i da je u njegovom stanu držala svog maloletnog sina.
Njegov problem počinje prošle godine kada je odlučio da izda svoj stan u Ulici Branka Bajića kako bi mogao da plaća račune u novom stanu. Nakon što je oglasio da izdaje stan, već sledećeg dana mu se javila žena, koja se predstavila kao radnica u agenciji za knjigovodstvo. 
 
"Pristala je da uzme stan i potpisali smo ugovor. Nije pravila nikakve probleme po pitanju stanarine. Platila je unapred internet i kablovsku što mi je ulilo poverenje. Prva sumnja je nastala kada je rekla da će stan da iznajmljuje za brata koji je došao u Novi Sad da studira, da nema roditelje zbog čega ga ona izdržava, ali sam pristao, jer sam želeo da pomognem", priča Miloš za 021.rs
 
Međutim, već posle prvog meseca, kako kaže oštećeni, počela je da odlaže plaćanje stanarine, ali je on pristajao i na plaćanje u ratama. Za račune mu je rekla da ih plaća elektronski, ali kada je posetio Informatiku saznao je da je za godinu dana stanovanja ona napravila 60.000 dinara duga. Nakon telefonskih razgovora i shvatanja da se radi o osobi koja sve to radi planski, Miloš je počeo da sumnja u sve što mu je pričala. U međuvremenu, komšije su počele da se žale na nepodnošljiv smrad iz stana, dok je dug u Informatici narastao na 80.000 dinara. 
 
"Nakon što mi je dala 30.000 dinara za deo duga informatici, prestala je da plaća kiriju. Davala bi deo kirije na tri meseca, a zakon ju je sve vreme štitio. Kada bih zapretio iseljenjem, rekla bi da joj ne mogu ništa jer ima pravo na period od 90 dana za iseljenje", objašnjava on.
 
Zbog sve učestalijih odbijanja poziva, ali i gubitka živaca sa, kako kaže, natezanjem oko plaćanja kirije, stanodavac je odlučio da otkrije o kome se radi. Pozvao je računovodstvenu agenciju i saznao da tamo nikada nije radila. Kucanjem broja, koji je u međuvremenu promenila, ovaj Novosađanin tvrdi da je dobio link za oglas za prostitutke. Isti rezultat je dobio kada je ukucao broj momka kojeg mu je ona predstavila kao mlađeg brata.
 
"Na internetu sam jednostavno ukucao njeno ime i prezime i dobio sam vest u kojoj ona daje izjavu nakon što je njen, tada dvanaestogodišnji sin napadnut. Tada sam shvatio da u mom stanu sve vreme živi njen maloletni sin, dok se ona nalazi u drugom stanu i radi ko zna šta".
 
Nakon sve učestalijih pritisaka komšija zbog neprijatnih mirisa iz stana, Miloš joj je predočio da mora da se odseli, što je i učinila 15. maja. Prema njegovim tvrdnjama, za sobom je ostavila tri neplaćene kirije, 70.000 dinara dugovanja i potpuno ruiniran stan sa preko 1.000 evra štete.
 
"Posle priznanja da je u stanu sve vreme živeo njen maloletni sin, ona je napustila stan u Branka Bajića. Kada sam ušao u stan, zaprepastio sam se, svuda je bio pseći izmet, parket je bio lepljiv, toalet je bio u katastrofalnom stanju, sve je ličilo na jazbinu, a ne na stan. Ukradene su mi stolice, kao i sve sitne stvari. Ne ostaje mi ništa drugo nego da je tužim, iako mislim da novac neću dobiti", ističe ovaj Novosađanin i dodaje da je ceo parket morao da menja. 
 
U Udruženju stanodavaca Srbije (USS) kažu da su upoznati sa prevarama podstanara, ali da ovakav slučaj još nisu imali. Predsednik USS Dragan Cvjetićanin za 021.rs kaže da prema Zakonu o stanovanju podstanari imaju veća prava na stan od stanodavaca.
 
"Glavni problem predstavlja član 5. ovog zakona u kom se navodi da u slučaju podstanarovog neizvršavanja obaveza, on ima pravo na period od 90 dana na iseljenje. Ukoliko je zimski period onda to može da se prolongira na pet-šest meseci. Za to vreme dugovi vlasnika stana se nagomilavaju zato što podstanar ništa ne plaća. Dakle, imamo zakon koji upravo omogućava takvo postupanje i omogućava da neko živi na tuđoj grbači", objašnjava Cvjetićanin.
 
Upravo zbog učestalih prevara podstanara se i osnovalo ovo udruženje, kaže Cvjetićanin. Kako bi izbegli neprijatne situacije, članovi ovog udruženja su se organizovali i razmenjivali svoja iskustva. Ukoliko bi ih neko prevario oni bi obaveštavali druge i na taj način se stvorio spisak onih koji su varali stanodavce. 
 
"Svako ko želi da iznajmi stan može da nas kontaktira i da sazna da li je osoba, kojoj žele da izdaju stan, nekada pravila probleme stanodavcima. To zaista štedi vreme, ali i spasava. Tužiti podstanara nije problem, jer se većina sporova dobije u korist stanodavaca, ali je problem kada optuženi ne može da isplati novčanu kaznu, a vlasnik stana osim dugovanja ima i sudske troškove koje onda mora da plati", zaključuje Cvjetićanin za naš portal. 
 
U galeriji možete pogledati kako je izgledao stan nakon iseljenja podstanarke:
 
  
  • prijatelj

    31.05.2016 01:32
    ?????
    poznajem devojku objavljen tekst je laz taj Milos joj je pokusao iznuditi novac kad je cuo da prodaje kucu ,inace Milos je navodno iz Lovcenca izbegao za vreme rata iz Saraljeva bez iceg ima 24 god stan na sebi imaju jos dva stana u N.S i kucu u Lovcencima a dosli bez icega?????!!!!!!Verovatno su imovinu stekli ucenama!
  • vesna

    30.05.2016 23:57
    im ih jos
    Jedna od takvih je sitna žena iz Bosne, Mirjana, 72. godište, navodno prodaje garderobu na pijaci. Sa ćerkom Anđelom starom 16 godina. Težak život itd. -hvata na sažaljenje pa dokle je trpe za laganje i neplaćanje...
  • ex chapman

    30.05.2016 08:53
    tuga
    užasna priča. mene mnogo više potreslo ovo sa dečakom: on je sad 12 godina ali kako je on odrastao od malena? i hiljade, možda desetine hiljade njih? a "nadležne službe" zabole ćošak što će ovaj stanodavac da im prijavi ovaj slučaj. još će njega da uzmu na zub što im je "napravio posla"! jasno je da je za ovog dečaka već kasno - šteta je već načinjena i to za ceo život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti