Svaki treći novosadski srednjoškolac puši, svaki deseti se drogira

Više od trećine učenika novosadskih srednjih škola koristi cigarete, dok svaki deseti srednjoškolac koristi narkotike, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
U publikaciji "Zdravstveni profil Grada Novog Sada" navodi se da je zastupljenost pušenja kod učenika prvih razreda srednjih škola čak 37,7 odsto. Kada je u pitanju zloupotreba droga, ukupno devet odsto šesnaestogodišnjaka u Novom Sadu koristi neku od drogu. Mladići su u tom pogledu nešto aktivniji, jer 11 odsto njih konzumira narkotike, za razliku od devojaka, među kojima je sedam odsto uživalaca droga. 
 
Mladi najčešće koriste sedative, marihuanu, LSD i ekstazi, ali često mešaju alkohol sa pilulama. Stopa hospitalizacije usled upotrebe ilegalnih supstanci beleže konstantni rast u poslednje dve godine.
 
Kao značajni indikatori za zloupotrebu kanabisa kod šesnaestogodišnjaka izdvojili su se prijatelji koji koriste kanabis, braća ili sestre koji konzumiraju kanabis, nizak nivo obrazovanja majke, pušenje nekad u životu, život bez oba biološka roditelja, nedostatak kontrole od strane roditelja i svakodnevno pušenje.
 
Pedagog u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja Novi Sad Jovana Bilak kaže da su maloletnici već od malih nogu naviknuti na to da je pušenje opšte prihvaćeno.
 
"U radu sa srednjoškolcima smo zaključili da oni ni ne kriju da li puše ili ne, jednostavno to je nešto što je opšteprihvaćeno, bez obzira na štetnost. Oni se ugledaju na svoje roditelje, koji ne mare šta rade pred decom, zbog čega dete preuzima navike svojih roditelja. Potpuno isti slučaj je i kada se radi o alkoholu", kaže Bilak za 021.rs.
 
A da je pušenje opšteprihvaćeno govori i podatak iz istraživanja zdravlja stanovnika Srbije iz 2013. godine, prema kojem skoro 62 odsto stanovništva svakodnevno ili povremeno koristi cigarete.
 
Kada je reč o narkoticima naša sagovornica ističe da je problem sa popularizovanjem upotrebe marihuane izbio početko kampanje za njenu legalizaciju u medicinske svrhe.
 
"Osim toga kampanja za legalizaciju, moramo da i razumemo njihovu dob, a to je vreme kada oni sve više uzimaju svoje vršnjake za autoritete. Sa pričom o legalizaciji maloletnici to izvrću uz priču da je to lek, da je to dobro. Bitno je istaknuti da je u njihovim godinama istaknuto romantizovanje uzimanje narkotika, posebno na početku, kod 'faze medenog meseca', kada se to glorifikuje", zaključuje ovaj pedagog.
  • MarijaS

    30.05.2016 09:45
    Na Keju žrtava racije se svako veče omladini promoviše upotreba piva, vina, opijanje na javnom mestu, nekontrolisano ponašnje i urlanje do ranih jutarnjih sati, bezobzirnost prema sugrađanima. Alal vera.
  • ostoja

    29.05.2016 06:52
    Kao u Saudiji Smrtne kazne za bilo koje droge. Da vidis reda uskoro.
    Idi vidi na Tajlandu koliko je stranaca po zatvorima dozivotne robije zbog droge.
    Tako i treba unistavaju decu i to ovi sa Kosova, Albanije Bosne i Crne Gore jer je u Srbiji tako reci nema i tih nekoliko farmi di je proizvode donio je ovaj olos koji je dosao od tamo i dila preko mladih da im Bolan nebio Audi znas sta je to? Audi Bolan crni nabudjen ili Bmw3 serija i dilaj decko evo ti i 1000 eura za pocetak da se snadjes u Serbendiji. Glavne face smrtne kazne masovno. Pogledajte Public Execution u Riyadu pa da vidis jednom mesecno koji red. Rigorozno? Ma hajde kad budete drzali svoje mrtvo dete od 16 godina u rukuma pitacu ja vas. Ja sam poslao u dozivotni zatvor vec 3 njih dvoje iz Bosanske Krupe a drugi Prnjavor naravno bosanski dio. Policija? Ma hajde molim Vas Vrbaski Policajci koji rade u Nsadu svi korumpirani.
  • maloletnik

    28.05.2016 20:15
    sistem te laze
    Slazem se da nam je buducnost sve tamnija, ali ne mozete za sve da krivite roditelje kako su oni krivi sve sto mogu jeste da kazu svojoj deci da li je nesto dobro ili lose, a na deci je izbor da li ce pusiti piti duvati.... da vecina teenejdera pusi to je tacno, ali sta sad nekad su svi pusi i to je bilo normalno ne mozete da ocekujete da odjednom niko ne pusi kad se 20 godina globalno pusilo i to je bilo sasvim normalno, a PRAVI PROBLEM SU FARMA PAROVI I OSTALO JEBEM TI DRZAVU U KOJOJ SU NA SVAKOM PROGRAMU RIALITIJI A TESLE 21. VEKA SU MACA DISKRECIJA,
    MIMI OSRO I ZMAJ OD SIPOVA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.