Deca svi više zavisna od interneta, roditelji negiraju problem

U Srbiji još uvek ne postoje zvanični podaci koji ukazuju na tačan broj zavisnika od Interneta, ali stručnjaci koji se bave ovim pitanjem upozoravaju da se taj broj među maloletnicima konstantno povećava.
Iako se granica vremena provedenog na globalnoj mreži, koja bi ukazala na zavisnost, konstantno pomera i prekraja, stručnjaci su saglasni u tome da je prvi indikator zavisnosti izbegavanje društva i škole radi korišćenja računara. Nove generacije dece, odraslih uz nove tehnologije, postaju zavisne od video-igara, Fejsbuka, snimanja sadržaja na Internetu, gledanja video sadržaja na Jutjubu, ali i sajberseksa.
 
Jovana Bilak iz Savetovališta za mlade novosadskog Doma zdravlja kaže za 021 da se roditelji pred kraj školske godine javljaju u sve većem broju kako bi opravdali izostanke svoje dece, koja su vreme provodila na računaru, ali da istovremeno ne prepoznaju opasnost u kojoj su se našli.
 
"Problem je u tome što nam se roditelji obraćaju tek kada deca postanu zavisna, kada odbijaju da idu u školu, ili varaju roditelje o tome gde su bili. Oni smatraju da nije nikakav problem što im dete sedi sve vreme uz računar, jer su sigurni od duvana, alkohola i droga. Opasnost se ne prepoznaje, ne vide da upravo njihovo ponašanje omogućava detetu da postane zavisnik od Interneta", objašnjava Bilak i dodaje da roditelji uglavnom negiraju postojanje problema kod njihove dece.
 
U jednoj od novosadskih igraonica smo saznali da ih uglavnom posećuju srednjoškolci, te da na računaru provedu između jednog i pet časova. Kako nam je rekao radnik u igraonici, veliki promet imaju i dok traje nastava u školama.
 
"Srednjoškolci počnu da dolaze od 10 sati i onda se smenjuju do nekih pet-šest sati popodne, to se poklapa sa vremenom kada bi trebalo da budu u školi. Ne mislim da se oni navuku na igrice ili slično, problem je u tome što se njima sve to omogućava. Dok sam bio učenik, znalo se kada je vreme za video-igre, a kada za školu, i ta se odluka poštovala. Mladima se danas sve to dopušta, a na kraju im se to i opravdava", istakao je naš sagovornik.
 
U igraonicama ljubitelji video-igara najčešće igraju "League of Legends", "Warcraft", "Dota" i "Counter strike". Međutim, Jovana Bilak ističe da je problem ono šta maloletnici rade u privatnosti, jer na taj način upadaju u mnogobrojne zamke na globalnoj mreži.
 
"Internet je raj za brojne pedofile, jer na njemu veoma lako mogu da pristupe svakom detetu. Sa druge strane, tu su različite grupe koje pozivaju na mržnju i samopovređivanje. Deca dolaze kroz takvu komunikaciju prestaju da imaju svaki kontakt sa stvarnošću, pa čak zaboravljaju i na san", kaže Bilak za naš portal.
 
  
 
Učenici prvog razreda srednje škole sa kojima smo razgovarali kažu da internet uglavnom koriste za video-igre i komuniciranje sa vršnjacima preko društvenih mreža.
 
"Nemamo neko određeno vreme koje potrošimo na vebu, zavisi od toga koliko smo slobodni. Pred kraj škole smo malo opušteniji što se tiče časova, lakše se pravdaju i ponekad vreme ubijemo u igraonici, ali ne mislimo da je to zavisnost. Trudimo se da idemo i napolje i da se družimo, ali Fejsbuk nam omogućava da se čujemo sa nekim do koga bi nam trebalo pola sata hodanja", objašnjavaju srednjoškolci.
 
Naše sagovornica iz Savetovališta za mlada ističe da je komunikacija kod mlađih generacija relativan pojam, jer obično i dok su u društvu, fizički prisutni jedni drugima, oni vreme provode uz telefone.
 
"Uvek su priključeni na društvene mreže i tamo imaju svoje imaginarne prijatelje. Bitno im je da imaju što veći broj prijatelja, jer na taj način vide sopstvenu veličinu. Svoje grupe prijatelja ne stvaraju samo na društvenim mrežama, nego i uz video-igre, gde imaju svoje klanove, i upravo tamo se vodi njihov društvenih život", objašnjava naša sagovornica.
 
S obzirom na to da se roditelji javljaju za pomoć onda kada deca dospeju u stanje zavisnosti, u zdravstvenim ustanovama moraju hitno da reaguju.
 
"Vreme provode u dečijoj bolnici pod nadzorom psihijatra, na antidepresivima, zato što, kao i kod drugih zavisnosti, oni budu nesrećni i besni. Jednostavno reaguju na to što ne zadovoljavaju svoju zavisnost. Kada je reč o zavisnosti od interneta, ne preporučuje se da se odmah ide na kompletno ukidanje, nego da se radi na smanjenju količine vremena koje se provodi na internetu", zaključuje Bilak.
 
Neki od saveta koji mogu sprečiti stvaranje zavisnosti od interneta kod dece jesu: pretraživanje interneta zajedno sa detetom, zapisivanje koliko je vremena koristilo internet tokom dana, uvođenje sistema nagrade, ali i sistema kazne, za više ili manje vremena provedenog na internetu. Jedan od ključnih saveta jeste da se dete na vreme edukuje o opasnostima koje prete na vebu.
  • Milan

    01.06.2016 15:28
    Prirodan tok stvari nažalost
    Ja sam zavisnik, bez navodnika, od interneta. Očekivano, ne vidim u tome ništa loše. I od inteligencije i osnovnih offline informacija smo svi zavisni pa niko ne poteže pitanje.
    Problem je što i odrasli ovu "viljušku" ne zabadaju u hranu, nego svuda od oka do stražnjice.
  • ana

    01.06.2016 01:05
    na ustrb ishrane telefoniraju i surfuju
    uzor su im mediijste virtuelne zvezde. Stavaranje generacije nepotrebnih ljudi.Tako je i roduteljima lakse da se manje muce oko dece.
  • JA

    31.05.2016 20:38
    Pre sto godina isto to se govorilo za one koji vole da čitaju knjige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti