Svaki deveti Novosađanin boluje od srčane bolesti

Svaki deveti Novosađanin boluje od neke kardiovaskularne bolesti, pokazale su analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Međutim, taj podatak ne čudi lekare koji ističu da je Vojvodina pogodno tlo za nastanak ovih bolesti, pre svega zbog načina ishrane, gojaznosti i hroničnog stresa. Čak 42 odsto smrtnih slučajeva su ishod nekih srčanih bolesti, a direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dr Aleksandar Redžek upozorava na promenu starosne strukture pacijenata.

"Populacija je sve starija, pa su i pacijenti najčešće stariji ljudi. Međutim, sve češće se dešava da i mlađi ljudi, koji imaju od 30 do 50 godina budu primljeni na bolničko lečenje u takvom stanju da je neophodno angažovanje timova koji se bore za njihov život. Nije retkost ni da pacijenti koji imaju 20 godina budu tako teško bolesni", poručio je Redžek.

Osim što direktno utiču na smrt, srčane bolesti imaju značajan uticaj na razvoj invaliditeta i smanjenje radne sposobnosti, a rešenje ovog problema bi bilo u otvaranju novih interventnih kardioloških centara u Vojvodini, u kojima bi se pravovremenim otvaranjem arterije pacijentu spasio život. 

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Dnevnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti