Pola godine rade bez plate, čekaju formiranje novosadske vlasti

Novosadski personalni asistenti, koji šest meseci nisu dobili platu, mogu da očekuju prvu isplatu tek sredinom jula.

Naime, Gradska uprava za socijalnu zaštitu opredelila je centru "Živeti uspravno", koji sprovodi program usluge personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, 1,7 miliona dinara za plate asistenata. Podsetimo da osam asistenata nije dobilo plate od decembra jer se njihov posao finansira kao projektna aktivnost, za koju novac opredeljuje Grad Novi Sad.

U centru "Živeti uspravno" dugo apeluju da usluga personalne asistencije nije klasična, jer bez njihove pomoći osobe sa invaliditetom ne mogu da obavljaju ni osnovne dnevne aktivnosti. Zbog toga bi trebalo personalnu asistenciju urediti kao oblast stalnog finansiranja tako što bi Grad promenio odluku o socijalnoj zaštiti.

Poslednje informacije koje ima 021 iz Gradske kuće su da se na izmenama radi, ali po svemu sudeći, sav posao će čekati formiranje nove gradske vlasti. U međuvremenu, predsednica Centra "Živeti uspravno" Milica Ružičić-Novković kaže za 021 da personalni asistenti rade vodeći se suvim entuzijazmom, te da će priliv novca samo pokriti dugovanja za protekle mesece.

"Onda ćemo se ponovo snalaziti u narednih šest meseci, dok ne stigne sledeći priliv novca, a ne znamo kada će doći do promene gradske odluke o socijalnoj zaštiti. Ne znam ni kada će nam ovaj novac biti uplaćen, verovatno sredinom jula, jer ovaj predlog odluke o dodeli novca udruženjima u socijalnoj zaštiti mora tek da prođe svu zakonsku proceduru", navodi ona za naš portal.

Centar je jedna od četiri ustanove u Srbiji koja je licencirana za pružanje usluge personalne asistencije punoletnim i radno aktivnim osobama sa invaliditetom. Personalna asistentkinja Olivera Radovanović je jedna od onih koji svoju platu nisu dobili od decembra. Ona za 021 kaže da je posao personalnog asistenta veoma ličan, s obzirom na to da se pomaže osobi koja ima problema s funkcionisanjem u sasvim običnim situacijama.

Kako izgleda život osoba koje rade s osobe s invaliditetom, ali i život tih osoba, pročitajte u našem članku OVDE.

Kome je Grad odlučio da dodeli novac, a čije projekte je odbio, pogledajte OVDE.

  • Novosadjanin

    01.06.2016 11:24
    Sramotno!
    A svi ostali povezani sa gradskom vlašću platu primaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti