Obezbeđen novac za odlazak novosadskih robotičara na takmičenje u Pariz

Studenti Fakulteta tehničkih nauka putovaće na Evropsko takmičenje mladih robotičara u Parizu "Eurobot 2016" pošto su obezbeđena sredstva u visini od 4.000 evra za troškove puta.

Fakultet tehničkih nauka je saopštio da su sredstva obezbeđena i da će tri ekipe ove ustanove 11. i 12. juna biti u Parizu.

"Fakultet tehničkih nauka je obezbedio sredstva za odlazak na takmičenje 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, Rektorat novosadskog Univerziteta 750 evra, nekoliko kompanija je obezbedilo oko 500 evra.  Carlsberg i Dunđerski fondacija obezbedila nam je ostatak sredstava koja su nedostajala, odnosno 400.000 dinara", navodi se u saopštenju FTN-a.

Fakultet se zahvalio svima na podršci i u ime studenata obećao da će se potruditi da ovu pomoć opravdaju.

Podsetimo, odlazak tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka na takmičenje bio je pod znakom pitanja jer nisu imali 3.000 evra za put. Studenti i profesori su pokušavali sami da sakupe novac za učešće srpskog tima na "Eurobotu". I pored materijalnih problema, studenti FTN-a su se pripremili da se takmiče sa evropskim kolegama čiji budžeti za robote nisu ispod 10.000 evra.
 
"Naši roboti su sastavljeni od delova koji su stari i po nekoliko godina. Kada se vratimo sa takmičenja rastavimo robota i čuvamo delove za naredno. To je jedini način da učestvujemo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Profesori nam pomažu, a dešavalo se da delove robota nabavljamo i na Najlon pijaci. Ne mora da znači da ako je sa pijace ne valja, takve delove treba pametno upotrebiti", istakao je ranije student četvrte godine FTN-a Nenad Peleš.
 
Na evropskom takmičenju robotike predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh.

  • Remzi Zecirovic

    13.06.2016 18:35
    @ a
    ovo je poseban slucaj, sve pare treba njima da ostanu bez obzira koliko se vise skupilo. nemojte mesati sa nekim ko je izlecen I treba li, ili ne da zadrzi visesrtuko skupljenu donaciju. ovo je poseban slucaj, da je hiljadu puta vise skupljeno, to je samo obezbedjen novac da mogu bar deset godina unapred bez problema I sa dobrim uredjajima I instrumentima da daju super rezultate, a svi mi imamo koristi od toga
  • remzi zecirovic

    02.06.2016 08:30
    bar ce otici
    bilo bi fer da se skupilo odmah I za sledeci, meni je smesno da za tako nesto treba uopste I da se skuplja. njihovo zalaganje je neprocenjivo, a malo je takvih, ako neko ne razume, to nema cenu
  • Bender

    01.06.2016 23:17
    Svaka cast! Ajde sada izmislite nekog robota koji ce da sagradi Zezeljev most.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti