Dva novosadska fakulteta među najbogatijima

Tri fakulteta sa najvećim prilivom novca u Srbiji su novosadski Fakultet tehničkih nauka (oko 3,3 milijardi dinara), beogradski Medicinski fakultet (oko 2,5 milijarde) i novosadski Prirodno-matematički fakultet (1,6 milijarde dinara).

U grupi fakulteta sa najvećim prihodima (po osnovu sredstava iz budžeta i sopstvene zarade) spadaju još i Ekonomski fakultet u Subotici (oko 1,1), kao i beogradski fakulteti – Mašinski (oko 1,1), Ekonomski (892 miliona) i Pravni (823 miliona).

Novosadski FTN apsolutni je šampion srpskog visokog obrazovanja kada se pogledaju i neki drugi podaci (a ne samo novac), poput broja završnih radova (diplomskih, master i doktorskih), ali i broja studenata i profesora koji su u toku prošle školske godine bili na drugom univerzitetu u zemlji u inostranstvu.

Ovo je samo deo statistike visokog obrazovanja u Srbiji, prezentovanih u okviru "otvorenih podataka" Ministarstva prosvete.

Podsetimo, na svom sajtu (www.mpn.gov.rs) Ministarstvo prosvete je od početka 2016. počelo da objavljuje informacije koje nikada do sada nisu predočene, a odnose se na osnovne, srednje i visoke škole, fakultete i institute u Srbiji, i tabele se redovno ažuriraju.

Tabela sa prihodima za prošlu kalendarsku godinu sadrži podatke koje je dostavilo 179 fakulteta i visokih škola, uključujući i rektorate univerziteta. Jasno su razvrstani prihodi iz budžeta, prihodi iz budžeta po osnovu nauke i sopstveni prihodi.

Opširnije o ovoj temi, odnosno detaljnije podatke možete pronaći OVDE

  • /

    06.06.2016 20:36
    /
    a tako ste lepo tapsali 3d stampacima.
    eno ih na aladinu za 500e
  • Cenjeni

    06.06.2016 14:38
    FTN je na izdisaju. Još koji mesec pod mačem samovoljnog probisveta iz redova matematičarske mafije i kraj će biti zapečaćen. A onda će neko da jeftino kupi tu skupu robu. Drugim rečima, DMS će ozvaničiti vlasništvo nad institucijom kojom odavno upravlja koristeći potkupljivanje i ucenjivanje. Ko ne podlegne zahtevima brzo završi karijeru.
  • zdrav razum

    06.06.2016 13:15
    cudan obicaj
    Kako to da se uopste govori o bogatstvu drzavnih fakulteta? Kao da se prica o firmama...
    Drzava bi trebala da odrzava i placa za fakultete a pare od naucne koristi da idu drzavi? Ovako je dozvoljeno da grupice pretvore drzavno vlasnistvo u svoju firmu, zaradjuju podmuklo za sebe i sve sakriveno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti