Ciklonizacija izvela tretmane protiv komaraca

U okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, "Ciklonizacija" je u protekla dva dana izvela seriju kombinovanih tretmana na području Novog Sada i opština Sremski Karlovci i Beočin.

Tretmani su izvedeni sa dva aviona, helikopterom i 20 ULV genaratora.

Zone koje su obuhvaćene tretmanima iz vazduha su zaštitne zone uz Dunav u Petrovaradinu, Sremskim Karlovcima i Subiću, dok su tretmanima sa zemlje obuhvačeni Čenej, Stepanovićevo i Kisač.

Takođe, izvedeni su i tretmani uz Dunav od keja u Novom Sadu, uzvodno do Begečke jame, kao i zaštitne zone na sremskoj strani u Sremskoj Kamenici, Ledincima, Rakovcu i uzvodno na prostoru opštine Beočin. Tretmani sa zemlje obuhvaćena su naselja Telep, Adice, Veternik, Futog, Begeč, kao i Sremska Kamenica, Ledinci i naselja u opštini Beočin. Iz helikoptera je izveden tretman zaštitne zone na obodu Koviljskog rita prema naselju, dok je tretman sa zemlje izveden u naselju Kovilj.

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca, zbog vremenskih uslova koji pogoduju razvoju komaraca, počela je još u martu, do sada je izvedeno više serija larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca, a o tome koliko vremenski uslovi pogoduju komarcima, govori i podatak da se "Ciklonizacija" u ovom momentu sprema za odbranu od četvrte generacije rečnih komaraca, dok u prosečnim godinama tokom cele sezone stasaju dve generacije rečnih komaraca.

  • priroda

    13.06.2016 14:14
    neodgovorno
    Zbog prskanja komaraca ugine mnogo mnogo insekata (kao npr pčele i bubamare) koje su nam izuzetno neophodni a već ih ima kritično malo. Nije mi jasno zasto bi prskali i bespotrebno istrebljivali sve te insekte kada postoje silna sredstva za zastitu od komaraca tipa Autan i Raid...ma bitno da je naše dupe srećno šta će sa ostalim živim organizmima na svetu biti koga briga.
  • neko

    11.06.2016 10:51
    A sta cemo sa prskanim vocem i povrcem ?
  • zivan

    11.06.2016 06:47
    Ovo naizmeninicne smene veoma toplog i kisovitog vremena su idealne razvoj komaraca, ko zna koliko ce tretmana ove sezone biti neophodno kako bi se suzbila napast. Slicno je i sa zastitom bilja u poljoprivredu, razni paraziti samo se pojavljuju i paori nemaju drugo resenje nego da stalno da kupuju skupa zastitna sredstva i zaprasuju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti