Ukrašavaju Podgrađe cvećem, jer ga je Grad zaboravio

Stanovnici Podgrađa već 20 godina čekaju obećanu revitalizaciju, ali s obzirom na to da još uvek ništa nije preduzeto, autori projekta "Ne spuštaj roletne" odlučili su da uzmu stvar u svoje ruke.

Stari barokni gradić u podnožju Petrovaradinske tvrđave predstavlja danas zapuštenu i pustu ambijentalnu celinu. Petrovaradinsko podgrađe je davno otrgnuto od modernih tokova razvoja, a gotovo jednako zanemareno i u odnosu na pažnju koju ima Tvrđava.

Četiri drugarice, dve Dunje, Marina i Mirjana, koje se bave arhitekturom i zaštitom životne sredine, osmislile su projekat "Ne spuštaj roletne" sa ciljem da se Podgrađe humanizuje kroz umetničke instalacije napravljene od cveća i biljaka i kroz kreativno uređenje javnih površina, balkona i prozora koje bi umetnici realizovali zajedno sa stanovnicima tog dela grada, objasnila je za 021 Marijana Zorić, jedna od četiri organizatorke projekta.

"Mi smo već jednu terasu sredili i ulepšali cvećem, u dogovoru sa vlasnicima i nakon toga su se zainteresovale i njihove komšije, pa se interesuju ko će biti sledeći. Ideja je da se projekat tako spontano širi i da pokušamo da učinimo Podgrađe lepšim, veselijim i šarenijim", rekla je ona.

Prema rečima organizatorki, umetnost u javnom prostoru i cvetne instalacije raznih boja treba da oplemene svakodnevni prostor i doprinesu smanjenju stresa. Taj novi ambijent, koji lagano cveta Podgrađem, navešće šetače koji se zapute na tvrđavu, da zastanu i zainteresuju se i za njeno podnožje, nadaju se one.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, populani Gradić, svakim danom je u sve lošijem stanju jer stanari nemaju novca za održavanje objekata, a država ni grad godinama ne ulažu u očuvanje ove kulturno-istorijske baštine iz 18. veka. Skoro svakodnevno se beleže slučajevi otpadanja delova fasada sa zgrada, a povremeno se dešavaju i teža oštećenja kao što je rušenje oluka s delom krova, urušavanja dimnjaka i slično. Stanari se trude da održavaju kuće, ali kažu da ne mogu sami i da očekuju pomoć grada.

Godinama se govori o lošem stanju Podgrađa i o neophodnoj rekonstrukciji objekata i kolovoza, ali sve ostaje na upozorenjima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Upravo zato se i mnogo stanovnika Podgrađa, ali i ostalih delova Novog Sada priključilo projektu "Ne spuštaj roletne", kako bi oplemenili te oronule fasade i uradili bar nešto lepo za ovaj deo grada.

"Na žalost ne možemo da farbamo, bušimo ili kačimo nešto na fasade, jer su zakonom zaštićene i ne mogu se dirati, ali želimo da uradimo šta možemo. Imamo ideju i da uredimo zelenu površinu kod Štrosmajerove ulice. Sarađujemo sa brojnim pojedinicima koji nam doniraju cveće, kao i sa mnogim organizacijama", kaže Mirjana Zorić. 

Ovaj projekat trenutno se takmiči na konkursu Inicijative "Superste", koja pruža finansijsku podršku kreativnim mladim ljudima. Zajedno sa njima, još devet novosadskih projekata bori se za isto. Ukoliko dobiju sredstva, projekat će zaživeti mnogo intenzivnije, jer kako kažu autorke poruka koju žele da pošalju je - ne živi u izolaciji, upoznaj svog komšiju, budi aktivan član svoje zajednice, jer samo tako možeš pozitivno da utičeš na svoju okolinu.

  • Marija Kefa

    15.06.2016 08:56
    @Микица
    Gradic je pod zastitom drzave, sto znaci da bi vlasnici ukoliko bi sami sredjivali fasade, krovovove, bili krivicno gonjeni za unistavanje spomenika kulture... Ako to ne znate, nemojte odmah osudjivati. Trscare su se srusile zbog nemara drzave. Vlasnici trscara su zeleli da ih obnove, ali su im bile vezane ruke, zavod za zastitu spomenika nije zeleo da izadje u susret. Zgrada Komunalne banke je bila zasticena kao spomenik od kulturno istorijske vaznosti, pa su je srusili da grade soliter za koji jos uvek nemaju dozvole za gradnju. Toliko im je stalo do spomenika, kulture i istorije...
  • Микица

    15.06.2016 06:47
    Тешка замена теза, станови у градићу су махом у приватном власништву а један део држи војска. На који начин онда Град Нови Сад може да учествује у сређивању? Они који су јефтино купили станове и сада чекају да им држава среди фасаде и прозоре и на крају да скочи цена квадрата су једини кривци у овој причи.
  • hm

    15.06.2016 01:18
    Ok, grad je korumpirana crna rupa gde novci nestaju, drzava se raspada itd... To svi znamo, to je odvratno. Ali sta fali u glavi tim stanarima, kad im samima ne padne na pamet da ukrase svoje terase? Saksija muskatli kosta 100 dinara, i niko nema toliko da ulozi u svoj zivotni prostor, pa im treba neko sa strane da ponudi? Mislim da mi je ta cinjenica daleko gora od ove prve, jer kakvu vlast ocekuje neko ko ne ume sa svoje strane ni mrvicu da ucini za samog sebe, pa time i za druge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti