FOTO: Dug od 660 dinara novosadski izvršitelj naplatio 34.000

Dragomir Lakić, preduzetnik iz Kaća, mora da plati 34.000 dinara rešenjem novosadskog izvršitelja zbog jednog neplaćenog računa za "Čistoću" iz maja 2014. godine.
Lakić je to saznao SMS porukom iz banke, koja ga je obavestila da mu je do izmirenja duga blokiran račun preduzeća "Ekonomik komerc", a da prethodno nikada nije dobio nijedno obaveštenje, opomenu ili rešenje izvršitelja na svoju adresu. Rešenje izvršitelja, kojim je naplatio jedan neplaćeni dug u iznosu od 660 dinara, 11.100 za sudske troškove, 1.863 za parnični postupak i 14.585 dinara troškova izvršnog postupka - ukupno 33.714 dinara, video je kad se javio Komori izvršitelja.
 
"Meni je jasno da ovde nemam kud. Ja sam te 2014. godine zaboravio da platim jedan račun u iznosu od 660 dinara. Sve prethodne, kao i kasnije račune sam platio. Da sam dobio bilo kakvo rešenje izvršitelja, naravno da bih odmah platio dug i izbegao nagomilavanje troškova, ali ništa mi nije stiglo na adresu. Zapanjujuće je dokle ovo ide - 50 puta veća cifra od mog duga", kaže Lakić, zaključivši da su izvršiteljima u Srbiji ruke praktično odrešene.
 
Uvidom u rešenje izvršitelja, vidi se da je priprema i vođenje predmeta naplaćena 2.160 dinara, 1.080 dinara je trošak dostavljanja pisama poštom, čak 7.200 dinara staje podnošenje predloga za sprovođenje izvršenja, 432 dinara je sastavljanje obrazloženog podneska, 360 dinara je za dostavu pisama poštom, ponovo 1.080 dinara za lično dostavljanje poštom i 2.272 dinara na ime nagrade za uspešno vođenje postupka.
 
Protiv ovog zaključka izvršitelja nije dozvoljen prigovor.
 
Troškove koje je izvršitelj obračunao Lakić smatra krajnje komičnim. Međutim, komična nije činjenica da sve pomenuto predviđa zakon o izvršenju, te nije došlo do povrede prava. Jedino što naš sagovornik nije dobio nijednu opomenu, a navodi se da su poslata tri pisma.
 
"Ja ne smatram da treba da budem povlašćen. Međutim, znam ko jeste - kako velike firme budu u dugovima, njih niko ne dira. Njima se dugovi i praštaju. Mene je sistem sankcionisao zbog 660 dinara. U ovoj državi je sve moguće, te poručujem svima da budu pažljivi i ne upadnu u šake izvršitelja", zaključuje Lakić.
  • Danica

    17.05.2018 17:44
    Pa šta
    Nije ni on cvećka.
  • tomi

    02.07.2016 21:22
    tomakilibarda1@gmail.com
    bice kao u zitistu,miran,povucen- ubio izvrsitelja.
  • Vladimir

    01.07.2016 15:01
    Sramota
    Ja jedino mogu da pretpostavim da coveku namerno nisu slali nikakva obavestenja, tj. izvrsitelj ga nije obavestio. On po zakonu mora da 2 puta posalje resenje o izvrsenju, a ako 2 puta ne primite kaci se na oglasnu tablu suda i za 30 dana se smatrate obavestenim. Da je covek dobio obavestenje, prvo siguran sam da bi platio, drugo mogao bi da ulozi prigovor zastarelosti, trece to je spor veoma male vrednosti, a sud se ne bavi mizerni stvarima, neka granica za koju mozete tuziti nekog je 1000 dinara otprilike. U svakom slucaju najvise sto bi platio je 600 dinara, a najverovatnije ne bi nista platio. Pitam se koga finansiraju svi ti silni izvrsitelji..a rad im kontrolise uprava vodovoda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti