Stranke duguju milione za prostorije u Novom Sadu

Političke stranke duguju skoro osam miliona dinara JP "Poslovni prostor" za zakup prostorija u Novom Sadu.

Najveći dužnik je Liberalno demokratska partija sa više od 3,5 miliona dinara duga, a na drugom mestu je Demokratska stranka sa 1,4 miliona dinara duga. Slede ih SRS sa 1,3 miliona i DSS sa 1,2 miliona. Ove dugove su stranke napravile iako plaćaju 60 odsto tržišne cene.

"Kada smo ušli u prostorije u Ulici vojvođanskih brigada postojao je raniji dug od Pokreta snaga Srbije. Jednostavno moramo da se dogovorimo sa Poslovnim prostorom i platimo samo ono što smo mi dužni i ne bežimo od toga", kaže portparol novosadskog LDP-a Dejan Mijatović. U toj stranci kažu da je njihovo slabljenje na političkoj sceni uticalo na rast duga, no da bi se ovakvi problemi konačno rešili, najbitnije je da se uredi finansiranje političkih partija.

U novosadskom DS-u za niko nije želeo za "Blic" da komentariše dugovanja, a nezvanično se može čuti da to što je račun DS-a u blokadi otežava mogućnost da se dugovanja izmire.

U SRS-u tvrde da je dug prepolovljen. "Razgovarali smo sa Poslovnim prostorom i dogovorili smo reprogram duga. Uveravam vas da ćemo u najskorije vreme isplatiti sav dug", kaže predsednik novosadskih radikala Đurađ Jakšić.

Među dužnicima su još Jedinstvena Srbija sa dugom od 220.000 dinara i Socijaldemokratska partija sa 9.000 dinara duga.

S druge strane, Poslovnom prostoru ni dinara ne duguju LSV, SNS, Nova Srbija i PUPS.

Podsetimo, JP "Poslovni prostor" je izgubilo je milione evra jer nije na vreme tužilo zakupce lokala, pa su dugovi zastareli. Preduzeće godinama nije tužilo dužnike, pa je zastarelo čak 3,6 miliona evra duga. Ukupan dug za zakup poslovnog prostora je daleko veći, a među najvećim dužnicima su javna preduzeća, ali i privatnici.

Da je "Poslovni prostor" oprostio milionske dugove, utvrdila je i Državna revizorska institucija.

Na listi najvećih dužnika su i razna udruženja građana, koja duguju oko 230.000 evra, dok zakup često ne plaćaju sportski klubovi koji su dužni skoro 150.000 evra.

Ovo preduzeće upravlja sa više od 1.800 lokala veličine 220.000 kvadratnih metara, od čega je izdato oko 70 odsto prostora.

  • miki

    04.07.2016 16:01
    Ukratko:
    Posaljite strankama/duznicima privatne izvrsitelje, kao sto iste izvrsitelje saljete gradjanima.
  • Gari

    04.07.2016 13:53
    Prvo,svi ti dugovi su napravljeni u nazada 20 godina.I nemaju veze sa sadasnjim menadzmentom preduzeca.Drugo,sadasnje rukovodstvo nije imalo prave informacije o visini i strukturi dugovanja i o onome ko duguje jer je predhodna garnitura koja je upravljala preduzecem skrivala "povlascene" zakupce koji su neki navedeni u tekstu.A sto se tice gledanja kroz prste strankama je vrlo velik problem jer ko to i na koji nacin moze naloziti prinudnu naplatu strankama na vlasti i pogotovo ne vladinim udruzenjima.To bi se verovatno culo do strazbura i bilo protumaceno kao pritisak na slobodu udruzivanja i delovanja.To jest ugrozavanje ljudskih prava.A sto se tice stranaka na vlasti za njih bi to bio drzavni udar a za stranke opozicije revansizam i kojesta drugo.E pa onda da vidim ko bi od vas koji pjujete i napadate i pametujete sta vi kako trebalao i koga bi trebalo vesati,zatvarati,itd,znao da resi tolike nagomilane probleme i prepreke.
  • KPJ

    04.07.2016 12:48
    A odgovornost bivšeg/ih direktora JP Poslovni prostor? Materijalna, moralna, politička ... Imena njihova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti