Radnici "Dunav grupa agregata" prodajom brodova do zaostalih zarada

Prodajom brodova "Dunav grupe agregati" radnici ovog preduzeća dobiće zaostale zarade, od kojih su neke veće i od dva miliona po zaposlenom.
Naime, više od 200 radnika nekadašnjeg "Heroja Pinkija" dobilo je presude protiv preduzeća, a u tu svrhu zaposleni su angažovali i izvršitelja. Međutim, oni do sada nisu dobili svoje plate jer je sud nekoliko puta preduzeću odobrio novi rok za pripremu plana reorganizacije, što je poslednji put učinio sredinom maja. 
 
Međutim, prema rečima predstavnika zaposlenih Novice Cvetkovića, konačno su se stvorili uslovi za naplatu jer je i novi plan reorganizacije odbijen.
 
"Preduzeću će se oduzeti brodska dokumenta, pošto su neki od brodova izdati. Oni će morati da ostanu usidreni u matičnoj luci i naći će se na licitaciji. Trenutno ne znamo koliko će se brodova prodati, kao ni kolika je njihova vrednost, to tek treba da se odredi. Ono što je izvesno jeste da će radnici koji su stavili hipoteku, odnosno oni koji su tužili firmu, biti prvi isplaćeni. Sa druge strane imamo i kolege koji nisu to učinili i pitanje je da li će oni dobiti deo novca, odnosno da li će za njih ostati nešto od stečajne mase preduzeća", kaže Cvetković za 021.rs.
 
Iako su to brodovi na kojima su ovi radnici nekada uspešno obavljali svoj posao, po kome je preduzeće bilo poznato, a potom i nekoliko puta blokirali saobraćaj na Dunavu, Cvetković objašnjava da je na njima teško raditi, jer je dosta toga uništeno i pokradeno. Među flotom i opremom "Dunav grupe agregati", koja bi mogla otići na "doboš" nalaze se i potiskivači, tegljači, ledolomci, tankeri, potisnice, samohodni teretnjaci, bageri vedričari, refuleri, platforme i dokovi, kao i čamci i stambene lađe u Kuliću i Beočinu.
 
Inače, ovo preduzeće duguje Poreskoj upravi, radnicima i bankama preko pola milijarde dinara, a neki od radnika već pet godina nemaju povezan radni staž. Zbog toga je sredinom jula Privredni sud u Novom Sadu pokrenuo stečajni postupak nad ovim preduzeće, te se čeka konačna odluka o njegovoj sudbini.
 
Podsećamo da je vlasnik "Dunav gupe agregati" Dušan Borovica je nekoliko puta hapšen zbog sumnji da su njegove firme dobijale nezakonite kredite od Razvojne banke Vojvodine. Šest preduzeća kojima upravlja Borovica nalaze se u blokadi u iznosu od 1,5 milijardi dinara, od kojih je upravo nekadašnji "Heroj Pinki" najveći dužnik. 
  • Zivan

    06.07.2016 10:12
    Oni odavno nisu radnici Heroj Pinkija, samo im to niko nije rekao. Kada su poslednji put radili za firmu od koje hoce da naplate potrazivanja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti