Šest novosadskih raskrsnica dobija semafore

Zavod za izgradnju grada trenutno radi na pripremi tehničke dokumentacije za postavljanje semafora na šest raskrsnica u gradu.

Konkretni radovi se mogu očekivati u narednom periodu kako se budu sprovodili jedan po jedan tender za izbor izvođača radova.

Tako se planira gradnja semaforizovane raskrsnice na uglu Proleterske ulice i Bulevara Evrope na Klisi. Na ovom mestu trenutno nema raskrsnice, a postavljanjem semafora će se omugućiti stanovnicima ovog dela grada lakše uključenje na Bulevar Evrope. Projekat koji će se sada kontrolisati je ranije izradila firma "MXM Projekt" iz Novog Sada za 654.000 dinara.

Planira se i semaforizacija pešačkih prelaza preko Rumenačke ulice na raskrsnici sa Ulicom Filipa Filipovića, kao i Rumenačkog puta sa ulicom Oblačića Rada. Ova dva prelaza će dobiti semafore, pri čemu su na tim mestima već postavljeni privremeni semafori, jer su se često dešavale saobraćajne nesreće u kojima su stradali pešaci.

U ZIG-u trenutno rade na odabiru firme koja će obaviti tehničku kontrolu dokumentacije za postavljanje svetlosne saobraćajne sigralnizacije. Projekte postavljanja semafora na ova dva prelaza je na osnovu ranije sprovedenog tendera izradio "MXM Projekt" za 564.000 dinara.

Takođe, iz istog razloga se bira ponuđač koji će proveriti tehničke mogućnosti da se postavi stalni semafor na uglu Sentandrejskog puta i Velebitske ulice. Na ovoj raskrsnici trenutno postoji privremeni semafor koji je postavljen kako bi se povećala bezbednost dece i odraslih koji koriste obližnje autobusko stajalište. Projektant ove rasksrnice je ranije odabran i to je "Set" iz Šapca, a vrednost posla je bila 444.000 dinara.

Semafor, ali samo pešački, planira se i na uglu Bulevara kralja Petra I i Ulice Paje Markovića - Adamova. Na ovoj loakciji je bilo više nesreća u kojima su stradali pešaci, a ZIG je na tenderu odabrao firmu "Set" iz Šapca da za 48.500 dinara obavi tehničku kontrolu dokumentacije. Tehničku dokumentaciju je ranije uradila firma Šidprojekt iz Šida, a za to je plaćeno iz budžeta 641.000 dinara.

Takođe, ZIG je završio tender i za 285.000 dinara odabrao firmu "MXM-projekt" kao projektanta pešačkog semafora na uglu Ulice Danila Kiša i Bulevara oslobođenja. Ovde postoji prelaz i predložena je njegova semaforizacija zbog nezgoda u kojima u stradali pešaci.

  • nik

    07.07.2016 11:43
    smrdija
    Sto kazu Novi Sad da dobije oskara za ovo sto glumi grad.
  • Još semafora!

    07.07.2016 08:59
    Vozači su nekulturni divlji i jurcaju 80-120 km/h kroz grad.
    Grad opostoji zbog ljudi koji žive u njemu, a ne da bi se guze vozile kroz njega.
    Tražim još semafora, na svakih 50-100m, kako im ne bi palo na pamet da povećavaju brzinu...
    Naravno, potrebno je uvesti na svaki semafor i kameru.
  • Milan_NS

    06.07.2016 22:16
    dosta semafora
    Izgradnja semafora je podilaženje narodu, ništa lakše za popularnost vlasti nego dajte gomilu semafora, nema veze što se time ništa ne rešava, povećava se zagađenje, potrošnja, remeti se tok saobraćaja... U svetu se to drugačije rešava mora se stati pešaku na pešačkom i tačka, podzemni prolazi, kružne raskrsnice...ovo kod nas je primitivno i populističko rešenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti