Novosadska javna preduzeća poslovala uglavnom u minusu

Odbornici Skupštine grada će na sednici u petak, 22. jula razmatrati izveštaje o poslovanju za 2015. godinu skoro svih gradskih javnih preduzeća.

Iako pojedine firme navode da su završile u plusu i sa dobiti, kada se u obzir uzmu dve i po milijarde koje su preduzeća dobila na ime subvencija, zapravo skoro sva su završila u minusu.

Jedino preduzeće koje je donelo profit u novosadski budžet je JKP "Parking servis", ali je to ipak skromno. Naime, oni su prikazali dobit od 14,3 miliona dinara, ali su imali subvencije od 12,6 miliona, što znači da su Gradu doneli oko 700.000 dinara.

Preduzeće za koje se načelno može reći da je poslovalo u plusu je JP "Urbanizam". Ono je na kraju godine imalo 6,1 miliona dobiti, bez ikakvih direktnih subvencija, ali je s druge strane većinu poslova radilo za potrebe Grada. Tako je samo prošle godine od lokalne vlasti naplatilo preko 155 miliona za izradu planskih akata, što je 2/3 ukupnih prihoda.

Što se tiče ostalih preduzeća, "Vodovod" je završio u plusu od 31,6 miliona, što je veoma malo uzevši u obzir da su od Grada dobili ubedljivo najveće subvencije u visini od skoro 935 miliona dinara.

"Informatika" je završila sa dobiti od 405 hiljada dinara što je neverovatno malo, jer je njihov osnovni posao naplata komunalnih usluga, a imali su i subvencije od 68 miliona dinara. Iz izveštaja "Informatike" se načelno može zaključiti su u minusu završili pre svega zbog toga što su morali da plate 17,7 miliona dinara za tužbe radnika zbog neisplaćenog regresa i drugih naknada iz 2012, 2013 i 2014. godine.

U plusu je bila i "Zoohigijena" i to od 769 hiljada dinara, pri čemu su imali subvencije od 48 miliona. Njihovo poslovanje se načelno može smatrati pozitivnom nulom jer teško da zbog prirode posla kojim se bave mogu da donesu profit Gradu.


S druge strane, "Čistoća" ima neverovatno dobit od 200 miliona dinara, a iz njihovog izveštaja se ne može zaključiti kako su uspeli da na kraju godine završe sa tolikom sumom na računu, više nego bilo koje drugo gradsko preduzeće. Ono što može biti realno objašnjenje je da je to višak koji je ostao jer neki tenderi nisu završeni pre kraja godine, ili da se zadnjih dana decembra slila veća suma od naplate usluga. I pored toliko novca na računu, "Čistoća" ipak nije ostvarila dobit za Grad, jer je iz budžeta dobila subvencije od 369 miliona dinara.

GSP je, prema izveštaju, završio poslovanje u 2015. godini sa 18,5 miliona dinara u plusu, pri čemu su imali subvencije iz budžeta od 349 miliona dinara. Ovo je, s obzirom da gradski prevoz nije ni organizovan da bude profitabilan, dobar rezultat. Inače, u izveštaju o poslovanju GSP-a vidljiv je i jedan pozitivan primer kojeg nema ni u jednom drugom izveštaju javnih preduzeća, a to je da je ova gradska firma priložila tabelu sa utroškom goriva za svako službeno vozilo. Tako se iz te tabele može videti da je GSP štedeo za troškove goriva. Možda najbolji primer toga je službeno vozilo direktora GSP-a "škoda superb" za koje je plan bio da potroši 1.155 litara goriva i da se za to da 169.092 dinara, a na kraju je potrošeno 1.522 litre za 147.330 dinara.

Pred odbornicima će biti i izveštaj o poslovanju "Tržnice" koja navodi da je poslovala sa 10,2 miliona u plusu, pri čemu su imali subvencije od 50,8 miliona dinara.

Novosadska toplana je uspela da završi 2015. godinu sa 108 miliona dinara u plusu, što je prilično dobar rezultat znajući da zavise od cene gasa. Sa ovim profitom su uspeli da pokriju subvencije od 178 miliona dinara.

Načelno dobar rezultat je ostvarilo i "Gradsko zelenilo" koje je navelo da je poslovalo sa 5,9 miliona dinara u plusu pri čemu su imali subvencije od 23,5 miliona dinara. To pokazuje da je zaustavljena tendencija ovog preduzeća iz ranijih godina, da završava u minusu.

"Lisje" je osvarilo dobit od 25 miliona dinara, što je skorman rezultat jer su imali deset puta veće subvencije, tj. 2015. godine se iz gradskog budžeta u ovu firmu slilo 312 miliona dinara.

Skupština grada će razmatrati i izveštaj o poslovanju "Puta" koji kada se pogleda na prvi pogled, izgleda nerealan jer prikazuje dobit od 7,2 miliona dinara, pri čemu su direktne subvencije bile 36,2 miliona dinara. To je kada se ne računaju i stotine miliona dinara koje su se u preduzeće slile na osnovu redovnog održavanja putne privrede u gradu. Naime, kako se navodi u izveštaju revizora koji je priložen uz izveštaj Nadzornog odbora, "Put"-u je u 2015. godini račun bio blokiran 169, a u prvoj polovini 2016. godine 82 dana, pri čemu imaju nenaplaćeno 88 miliona dinara, a neizmirene dugove u visini od čak 480 miliona.

Ipak, "Put" nije najgori, jer pred odbornicima uopšte nema izveštaja o radu "Stana" koji je mesecima pred stečajem. Takođe, nema ni završnog izveštaja o Novosadskoj TV. Iako je privatizovana prošle godine, ona je više od polovine godine radila kao javno preduzeće.

Pomenimo još da će odbornici razmatrati i izveštaje o radu Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora, ali kod njih nema dobiti jer kao direktni korisnici budžeta sva sredstva sa računa 31. decembra vraćaju u gradsku kasu. Opet, iz izveštaja ovih preduzeća se može videti da je ZIG realizovao 77 odsto plana, a Poslovni prostor imao 83,7 odsto naplate.

Kažimo i da se u izveštaju o poslovanju javnih preduzeća vidi jedna pozitivna stvar, a to je smanjenje izdvajanja za plate, što je posledica otpuštanja tehnoloških viškova tokom 2014. godine. Takođe, izveštaji pokazuju i da većina preduzeća nije povećavala broj zaposlenih, osim što se radilo na zameni ljudi koji su otišli u penziju.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

 • Frau Gabriela

  24.07.2016 11:10
  Jedini izlaz za smanjenje gubitaka je smanjenje plata zaposlenih u JP. Kada plate ne bi bile tako enormne,JP ne bi bila interesantna političkim partijama.
  U zemlji gde je posao u javnom sektoru privilegija,glupost je da ti privilegovani primaju i ogromne plate na račun robova iz privatnog sektora koji su opterećeni ogromnim porezima.
  Moj predlog je da svi zaposleni u JP rade za minimalac. Ako mogu robovi u Juri, mogu i podobnici u JP.
  Direktor JP mora imati manju platu od premijera Srbije, a ne obrnuto.
 • Novosadista

  24.07.2016 09:59
  da sam vlast
  Pa u budžetiranju je poenta!
  Zaposliš sebe,familiju i kadrove u JP,gradjani plaćaju uvećane račune usluge JP (porediš uvek sa cenama u EU), pa još dotacija iz bužeta!
  Carski!
  Niko se ne odriče tog raja na zemlji.
  Privatizacija je jedini lek .
 • N.SAD

  24.07.2016 09:41
  Sećam se da su pre nekih deset godina jav. preduzeća u N.Sadu tačnije čini mi se njih 11-12 poslovala sa gubitkom od 50.000.000 evra a naj veći gubitaš je bio GSP.Njima ne smeta da podižu plate iako posluju sa gubitkom pa tako imamo prosek plate u Srbiji od preko 40 000 a većina radnika prima platu oko 21.000 pa onda možemo samo zamisliti kolike su plate u tim jav. preduz. i državnim institucijama.Ne može Srbija napred dok se ne izjednače barem plate radnika u privredi i jav. pred. kao i da radnici u privredi imaju ista prava kao i oni u državnim institucijama i jav. pred. Oni su svet za sebe a većina radnika koja radi kod privatnika se tretiraju kao robovi pa tako moja žena danas u nedelju mora raditi i skoro svaka nedelja je radna pa mesečno ima u sezoni 250-260 sati i naravno ti sati nisu plaćeni kao prekovremeni rad.Ne zanima privatnike kako je raditi nedeljom na temperaturi od 35-36 stepeni i da te žene imaju i obaveze kući da je održavaju čistom, urednom, treba spremiti ručak,oprati itd. i kako da se žene odluče da rode pored takvih robovskih uslova.Nekad se pitam kako mogu izdržati sav taj napor?Poruka muškarcima ,,čuvajte takve žene kao oči u svojoj glavi''druga nije vredna njenog čuperka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti