Grafit protiv EU, MMF i NATO treći put na Novosadskom pozorištu

Već treći put u mesec dana na zidu Novosadskog pozorišta osvanuo je isti grafit, a počinilac još uvek nije otkriven.
Incident se dogodio u noći između utorka i srede oko četiri časa ujutru. Tada je nekoliko mladića skoro sat vremena ispisivalo grafit u kom građanima poručuju da kažu "ne nacizmu, SAD imperijalizmu i trojnom EU-MMF-NATO paktu". Kako je za 021.rs rečeno u Novosadskom pozorištu, oni su dva puta tolerisali vandalstvo, ali su nakon trećeg odlučili da ceo slučaj prijave policiji.
 
"Prvi put kada su ispisali grafit, mi smo pozvali nadležne i grafit je uklonjen, da bi se nakon tri dana ponovo pojavio. Opet smo kontaktirali nadležne, oni su izašli na teren, prekrečili, a počinilac je još jednom, ovog puta drugačijim sprejom, ispisao isti grafit. Njima zid dođe kao tabla na kojoj oni mogu da iskazuje svoje mišljenje, iako za to postoje drugačiji način. Policija je bila u pozorištu i oni će reagovati povodom ovog slučaja", poručuju u Novosadskom pozorištu.
 
Kao i u prethodna dva slučaja, antigrafitna jedinica je izašla na teren, ali najpre nisu uspeli da uklone grafit, jer je poruka ispisana fluorescentnim sprejom. Prema rečima portparola "Gradskog zelenila" Ivana Nožinića, antigrafitna jedinica je intervenisala "ne bi li po ko zna koji put uklonila grafit neprimerene sadržine sa zida Novosadskog pozorišta".
 
"Ovog puta, grafit je ispisan sprejom koji probija sve slojeve kreča, zbog čega bi prekrečavanje bilo uzaludno. Obratili smo se Gradskoj upravi za komunalne poslove, te će ona angažovati firmu koja poseduje kompresor koji pod velikim pritiskom tečnosti uklanja grafite. Iz Uprave nam je rečeno da će u najkraćem roku biti dat nalog za izlazak na teren i uklanjanje grafita", objašnjava Nožinić za 021.rs.
 
Grafit je nakon naloga uklonjen, u šta se 021.rs uverio.
 
 
Za dve i po godine, koliko postoji Antigrafitna jedinica, u Novom Sadu je uklonjeno preko 1.300 grafita mržnje. Iz džepa građana je samo za materijal kojim će se grafiti ukloniti izdvojeno 300.000 dinara, ne računajući rad radnika.
 
Nožinić ističe da skoro ne postoji zgrada koja nije naružena grafitima, te da je sprečavanje moguće jedino visokim novčanim kaznama.
 
"Ono što je poražavajuće jeste da su kukasti krstovi nešto što je najčešće uklanjano i što se i dalje svakodnevno pojavljuje u skoro svim delovima grada. U slučaj grafita čiji sadržaj raspiruje mržnju, onda je i u primeni Krivični zakonik. Mi smo čak u nekoliko navrata na društveno korisnom radu imali osobe koje su uhvaćene prilikom ispisivanja grafita i angažovali smo ih na fizičkim poslovima u rasadniku i na terenu. I to je jedan od vidova borbe protiv ovih pojava", kaže naš sagovornik i dodaje da se odnos prema voljenoj osobi, naciji ili stranci može iskazati na civilizovaniji način, te da je to u interesu svih onih kojima je stalo do ovog grada.
 
Za "Gradsko zelenilo" murali ne predstavljaju problem, jer to spada u urbanu umetnosti, ali ni oni ne bi smeli da budu oslikani tamo gde nije izdata dozvola.
 
Jedan od poznatijih prostora na kom umetnici mogu da oslikavaju murale jeste zid kraj terena Fudbalskog kluba "Kabel" kod Štranda.
  • Piplfoks

    31.07.2016 15:55
    @G

    Sre'a pa su ti deca imaginarna i ne prave dodatnu gužvu, pa taman ti i ostali sloboljubi, rusofili i oslobodioci bele tehnike možete da stanete pod jedan tomahavk. Njima nije mnogo skupo, a nama bi toliko značilo
  • Nish

    30.07.2016 19:27
    @Vlada doVla gari, kucam sa mobilnog telefona pa nisam ni primetio. Hvala u svakom slučaju.
    Golem pozdrav odkude Niš.
  • Vlada

    30.07.2016 17:47
    @"Nish"
    "drži mo"

    U neku ruku jesi u pravu, četvrtina Srbije priča i piše baš kao ti.

    Ona četvrtina koja ima manje mozga od crknutog mrava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti