Pojedine novosadske firme i ustanove nenamenski trošile novac građana

Kontrola gradske budžetske inspekcije u više novosadskih javnih i privatnih preduzeća, uprava i ustanova pokazala je da se novac iz gradske kase često koristi nenamenski.

Zbog propusta koji su primećeni prilikom kotrola, inspekcija je naložila da se u budžet Grada vrati oko 13 miliona dinara, pri čemu je do sada vraćeno tek oko milion dinara.

Na osnovu inforamcija koje je 021.rs dobio na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, kao i prema podacima iz Informatara o radu ove službe, može se videti da je kontrolisano 15 subjekata da bi se ustanovilo kako  troše novac novosadskih poreskih obveznika.

Konkretno, budžetska inspekcija je kontrolisala rad Informatike, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Plivačkog kluba "Profesional-Proakva", Apoteke "Novi Sad", Osnovne škole "22 Avgust" iz Bukovca, Budžetskog fonda za unapređenje poljoprivrede, Udruženja za unapređenje zaštite životne sredine "ALMA MONS 021", JKP "Tržnica", Škole "Milan Petrović", Gradske uprave za sport, "Sportske asocijacije Novog Sada", Muzičke škole "Isidor Bajić", JKP "Zoohigijena", Osnovne škole "Ljudevit Štur" u Kisaču i Osnovne škole "Veljko Petrović" u Begeču.

U aktu koji je potpisala šefica budžetske inspekcije Mirjana Bjelica i koji je poslat 021.rs, navodi se da se o većini pojedinačnih predmeta ne može govoriti jer još traju žalbeni postupci. U inspekciji su naveli da je samo Školi "Milan Petrović" naloženo da zbog nenamenskog trošenja novca vrati novac u budžet.

"Škola "Milan Petrović", kod koje je konstatovano nenamensko trošenje sredstava i kojoj je naloženo da u budžet grada vrati 979.896,65 dinara, to je učinila 6. jula ove godine. Ostalima kod kojih su završene kontrole, budžetska inspekcija nije naložila nikakvu meru", navodi se u dopisu ove službe.

U inspekciji su za 021.rs naveli i da su Zavodu za zaštitu spomenika kulture naložili da urede finansijski plan u skladu sa pravilnikom, što je i učinjeno.

Inače, prilikom kontrole svih pomenutih korisnika budžetskog novca, inspekcija je konstatovala razne propuste, između ostalog da je zapošljavano mimo zakona, da je bilo nepravilnosti u javnim nabavkama, da su nerealno planirani prihodi, da je planirano povećanje broja zaposlenih bez adekvatnog objašnjenja razloga za to, da je protivzakonito isplaćivan novac za službena putovanja, da je nerealno planiran i iskazivan prihod u finansijskim izveštajima, da su favorizovani pojedini dobavljači prilikom izmirenja obaveza sredstvima iz budžeta, i drugo.

Šta je sve konstatovala inspekcija možete pročitati ovde:

  • LELA STANIC

    04.08.2016 10:28
    @salajcanin
    Па видите да се разумемо.Цео грд зна а нико не реагује. Надам се, ипак, да ћемо једном дочекати правду, или ћемо је сами стварати.Узети своју судбину у своје руке.
  • Školarac

    04.08.2016 07:53
    SPO-sobni
    Koliko se sećam da je prošle godine u više navrata pisalo u novinama o bahatosti direktorice škole u Bukovcu. I tada su isti ljudi bili na čelu gradske uprave za obrazovanje i ostali, a sada škola ima problem. Koliko se sećam bilo je Nenamensko trošenje 2.000.000 dinara . Ko je zaštitio direktoricu Jelisavetu? Školski odbor koji je u Bukovcu, nadam se da je i dalje ako ga nisu razrešili pošto su pre svih razotkrili nenamenso trošenje budzetskih sredstava . Predlažem da ih treba NAGRADITI!
  • Yioll

    03.08.2016 23:55
    Naprosto nemoguce . Nase firme posluju posteno i ispravno , upravo kako i dolikuje firmama u ovom neprikosnovenom motoru regiona .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti