Brankova nagrada Srđanu Gagiću

Brankova nagrada, koju Društvo književnika Vojvodine dodeljuje 56. put, pripala je Srđanu Gagiću za knjigu "Deca u izlogu", saopštio je danas žiri.
Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu umetničke poezije autora mlađeg od 29 godina, izdatu na srpskom jeziku, za period između dve dodele, a odluku je doneo žiri u sastavu: Vladimir Gvozden, Dragana V. Todoreskov i Stevan Bradić (predsednik).
 
Srđan Gagić je rođen 1988. godine u Bosanskom Novom. Apsolvent je Filološkog fakulteta u Beogradu, na smeru Srpska književnost sa opštom književnošću i član je uredništva studentskog slavističkog časopisa "Balkan Ekspres" u Zagrebu.
 
Njegova prva zbirka pesama "Deca u izlogu" predstavlja, prema oceni žirija, najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije.
 
Žiri je razmatrao devet naslova pristiglih na konkurs, a u najuži izbor uvrstio je i knjige "Okean" Maše Seničić i "Život po suncu" Spasoja Joksimovića. Članovi žirija su konstatovali da je tokom protekle decenije mladim pesnicima postalo sve teže da dospeju do prilike da objave svoju prvu zbirku.
 
"Gašenje izdavačkih preduzeća koja su podržavala stvaralaštvo novih glasova dovelo je do smanjenog polja mogućnosti da se artikulišu percepcija i zahtevi čitave jedne generacije, a jedina mesta na kojima je ovo ostalo moguće su lokalni nagradni konkursi za objavljivanje prve zbirke. O tome svedoče i broj zbirki koji poslednjih godina pristižu na konkurs za Brankovu nagradu", primetio je žiri.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti