Obeleženo 300 godine bitke kod Petrovaradina

Na Vezircu je obeleženo 300 godina od velike bitke kod Petrovaradina koja se odigrala 5. avgusta 1716. godine.

U okviru svečane ceremonije u prisustvu vitezova Viteškog reda "Svetog Đorđa" iz Austrije položeni su venci na spomenik na Vezircu, a prisutni su bili i ambasadori Mađarske, Austrije, Turske, kao i predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji i Pokrajinske vlade.

"Petrovaradinska bitka je, prema sudu istoričara, jedna od najvećih koje su se odigrale na ovom prostoru, i imala je ogroman uticaj na društveno-političke prilike toga vremena. Uvažavanje istorije govori o zrelosti jednog društva i zato je dobro da negujemo sećanje na presudne istorijske događaje koji su odredili pravac demografskih, geografskih, odnosno civilizacijskih kretanja. Međutim, ipak je u ovakvim prilikama najvažnije istaći politiku mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja kao jedinu ispravnu", istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Pre 300 godina vojska Eugena Savojskog je potukla Otomansku vojsku u bici kod Petrovaradina, a u njoj je učestvovalo između 200 i 300 hiljada vojnika što je čini jednom od najvećih bitaka koja se desila u istoriji ovog dela Evrope. Ovom pobedom Hasburške monarhije zaustavljen je dalji prodor Osmanlija i njihova teritorija u Evropi se narednih vekova stalno smanjivala.  

  • Pera Ždera

    28.01.2017 22:19
    Ajmo
    Ajmo Lale I Srbočetnici, ajde vodite internet raspravu, da me uveseljavate. Borite se za vase Austrijance I Ruse, za vašu Vizantiju I Mariju Tereziju, za vašeg Putina I Angelu, za vašu ,,Bečku (ne)kulturu'' I za jadne Srbe iz krajne što dodjoše sa dve kese na traktorima, a sada sede u foteljama I imaju dva stana. Ajmo balvani, ko će bolje, ko će lepše. Uvezli nam Hrvati svoje smeće u svu tu ravnicu, a Bačvani se bune, hoće svoju državu. Ajmo ljudi, pljujte se, da se I ja nasmejem. Ajmo dokoni, siti ste, imate para, pa sad vas sve žulja.
  • Komit Juzna Srbija

    07.08.2016 17:27
    @Vojvodina Republika Napisao sam zato što je to istina.

    Baš fino što si pomenuo upravo Surdulicu gde su austrougari zajedno sa bugarima u prvom svetskom ratu pobili 90% stanovništva da se lepo oslobodite balasta iz Srbije koje su vam nametnule velike sile . Eto ispravljali ste vi dobri austrougari vašu istorijsku grešku i to upravo sa Bugarima.
  • zemljoposednik

    07.08.2016 17:04
    Vojvodina Republika, ali samo do Dunava, u Sremu jok. 1999te vam je NATO pokazao gde je granica, svi mostovi izmedju backog i sremskog dela Srbije su poruseni. Uostalom svaki pravi Sremac kao svoj glavni grad vidi Zemun i Beograd a ne Ujvidek. Dunav je jos starom Rimu bio granica (limes) izmedju civilizacije i vas varvara sa leve strane reke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti